Üzembe helyezték az Alteo első elektromos fűtésű kazánját

Üzembe helyezték az Alteo első elektromos fűtésű kazánját a Soproni Erőműben – olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közzétett kibocsátói tájékoztatásban.

A csaknem 600 millió forint értékű beruházás hozzájárul a villamosenergia-rendszer stabilitásához és az ellátásbiztonsághoz – indokolták a fejlesztést, amely a cég erőművi villamosenergia-termelést irányító és optimalizáló energetikai-informatikai rendszerének része.
Ennek korszerűsítéséhez a szakmai támogatóként közreműködő Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézettel együtt több mint 401 millió forint támogatást nyertek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán. A projekt összköltsége megközelíti a 855 millió forintot.
Az 5 megawatt teljesítményű új kazán segítségével a megújuló forrásokból származó áram hővé alakítható, az itt termelt gőzt a Soproni Hőerőmű hasznosítja. A berendezés gyors terhelésváltási képessége rugalmasabbá teszi az Alteo Szabályozási Központját, ami azért fontos, mert az időjárásfüggő energiaforrások termelési ingadozásait a rendszeren belül korrigálni kell – tették hozzá.
Az Alteo Csoport a céges honlap bemutatója szerint 26 erőművi egységet birtokol, illetve üzemeltet. Létesítményeik jelentős része megújuló energiaforrásokat hasznosít, rendelkeznek többek között szélerőművel, vízerőművel, naperőművel és biogázerőművel is. A sopronin kívül 5 fűtőerőművet működtetnek országszerte.
A társaság 2020-ban majdnem 33 milliárd forint forgalommal és több mint 590 millió forint nyereséggel, 2021-ben 44 milliárd forintot meghaladó forgalommal és csaknem 5,9 milliárd forintos nyereséggel zárt. A tavalyi beszámolójukat később teszik közzé.
A Mol Csoporthoz tartozó a MOL RES Investments, mint a vele összehangoltan eljáró felek által kijelölt ajánlattevő decemberben kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett az Alteo valamennyi törzsrészvényére. A felek célja, hogy többségi befolyást és közös irányítást szerezzenek az Alteo Nyrt. felett. A törzsrészvényenkénti ajánlati ár 3040 forint, amit a részvényesek március 13-ig fogadhatnak el.
Az Alteo részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik, árfolyamuk a legutóbbi záráskor 2950 forint volt, egy éven belül 1810 és 3440 forint között változott.(MTI)

Scroll To Top