Ukrán válság – NATO-főtitkár: Oroszország továbbra is katonai támogatást nyújt a szakadároknak

Oroszország továbbra is katonai támogatást nyújt a kelet-ukrajnai szakadároknak – mondta szerdán újságíróknak Jens Stoltenberg, az atlanti szövetség első számú civil tisztségviselője, aki a Brüsszeltől mintegy 70 kilométerre található Monsban, a NATO európai erőinek főparancsnokságán tett látogatást.

Közölte, hogy Oroszország fegyverrel látja el a szeparatistákat, kiképzést nyújt nekik, és saját katonáival is jelen van Kelet-Ukrajnában.
“Ezért felszólítjuk Oroszországot, hogy teljes mértékben vonja ki erőit Kelet-Ukrajnából, és tartsa tiszteletben a minszki megállapodást” – tette hozzá a főtitkár. Egyúttal újólag felszólította az érintett feleket arra, hogy tegyék lehetővé a nemzetközi tűzszünetellenőrök akadálytalan tevékenységét.
Stoltenberg a monsi főparancsnokságon egyeztetett Philip Breedlove amerikai légierő-tábornokkal, a NATO európai erőinek vezetőjével. Ezt követő közös sajtótájékoztatójukon mindketten óvták az Európai Uniót az energiák párhuzamos, vagyis fölösleges elfecsérlésétől annak nyomán, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy hétvégi sajtónyilatkozatában felmelegítette az önálló európai haderő megteremtésének több évtizedes, időnként meg-megpendített, aztán rendre újra elfeledett elképzelését.
A kettősségeket – hangsúlyozta Stoltenberg és Breedlove – azért lenne célszerű elkerülni, mert így is sem könnyű a rendelkezésre álló védelmi források ésszerű elosztása.
Brüsszelbe visszatérve Stoltenberg a NATO székházában fogadta Nikola Gruevszki macedón miniszterelnököt, akinek azt mondta, hogy aggodalomra adnak okot a legutóbbi szkopjei politikai fejlemények.
“Azt ország összes politikai erejét arra bátorítunk, hogy cselekedjék felelősségteljesen, folytasson nyílt és építő szellemű párbeszédet, és összpontosítson azokra a politikai és gazdasági reformokra, amelyek szükségesek az előrelépéshez Macedónia euroatlanti törekvéseinek szempontjából” – fogalmazott Jens Stoltenberg.
Macedóniában kedd este a miniszterelnök távozását és ideiglenes kormány létrehozását szorgalmazta a vezető baloldali ellenzéki erő. Olyan hangfelvételeket hoztak nyilvánosságra, amelyek arra utalnak, hogy a konzervatív kormányfő és pártja több súlyos visszaélést, csalást követett el a legutóbbi három választás során.(MTI)

Scroll To Top