Ukrán válság – Az ukrán hadsereg megszüntette a luhanszki repülőtér blokádját

Az ukrán hadsereg felszámolta a luhanszki repülőtérnek a kelet-ukrajnai szakadárok által fenntartott blokádját – hozták nyilvánosságra hétfőn Petro Porosenko ukrán elnök Facebook-oldalán.

Korábban a szakadárok arról adtak hírt, hogy az ukrán hadsereg páncélosok és légierő bevetésével támadta Luhanszkot. Ihor Sztrelkov, az oroszbarát szakadárok parancsnoka azt közölte, hogy csapatainak sikerült visszaverniük a dél és nyugat felől előnyomuló ukrán páncélos erőket.
Ukrán források is harcokról számoltak be Luhanszktól délre és nyugatra.
Dmitro Timcsuk ukrán szakértő, a Katonapolitikai Kutatások Központjának vezetője megerősítette a luhanszki repülőtér blokádjának feloldását. A művelet után a szakadárok Grad sorozatvetőkkel lőtték az ukrán hadsereg repülőtéri állásait. Lőtték a szakadárok az ukrán hadsereg ellenőrző pontjait is Sztara Krasznyanka település közelében. Az ukrán hadseregnek nem voltak veszteségei.
Az Informator.lg.ua hírportál luhanszki lakosok közlésére hivatkozva arról számolt be, hogy Porecsje, Goncsarovka és Uralo-Kavkaz körzetében folytatódtak a harcok az ukrán hadsereg és az orosz zsoldosok között. A RIA Novosztyi a „donyecki népköztársaság” hivatalos mikroblogjára hivatkozva arról adott hírt, hogy az ukrán hadsereg igyekszik elvágni Krasznodont a határtól.
A terrorellenes hadjáratban részt vevő ukrán légierő vasárnap Luhanszk megyében öt légicsapást hajtott végre a szakadárok állásai ellen. A meghatározott célpontokat megsemmisítették – közölte az ukrán védelmi minisztérium. A közlemény szerint az ellenség jelentős veszteségeket szenvedett élőerőben és technikában.
A „luhanszki népköztársaság” sajtóközpontja azt közölte, hogy a Luhanszk megyei Olekszandrivka környékén az ukrán tüzérség támadásában 30 szakadár fegyveres veszítette életét. (MTI)

http://www.bbc.co.uk/russian/international/2014/07/140713_ukraine_lugansk_fighting_airport.shtml
http://www.pravda.com.ua/rus/news/2014/07/14/7031814/
http://interfax.com.ua/news/general/213370.html
http://interfax.com.ua/news/general/213371.html

Scroll To Top