CÖF: a norvég alap pályázói nem vonhatják ki magukat a kormányzati ellenőrzés alól

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szerint a közpénzeket felhasználó civil szervezetek, így a Norvég Civil Alap pályázói sem térhetnek ki az állami ellenőrzés alól – tájékoztatta a civil szervezet vezetősége hétfőn az MTI-t.

Az állami ellenőrzés nemcsak lehetséges, hanem kötelező is, illetve ez a hitelesség feltétele – tartalmazza a közlemény.
A norvég állam költségvetéséből az általa kiválasztott Ökotárs Alapítványhoz érkező civil támogatások közpénznek minősülnek. A felhasználás kölcsönös ellenőrzése mindkét állam érdeke, mert a pénzeket csak közösen elfogadott célokra, a magyar pénzügyi és számviteli szabályozás keretei között lehet felhasználni – írták.
Ugyanakkor a két állam egymás pártpolitikai viszonyaiba közvetve sem avatkozhat be – tették hozzá.
Felidézik, hogy a magyar civil törvény szigorú szabályok alapján előírja a civil szervezetek működésének feltételeit, a pályázatok elbírásának rendjét, a nyertes pályázatok elszámoltatásának módozatait. Eközben az Ökotárs Alapítványon keresztül 20-40 millió forinthoz jutó szervezetek folyamatosan bírálják a regnáló kormányt és a polgárság többségi támogatását bíró civil közösségeket, kiemelten a CÖF-CÖKA-t, amivel azt bizonyítják, hogy az ellenzéki pártokhoz kötődnek. Ők az ellenzéki internetes médiumok működtetői, és nem riadnak vissza hamis bizonyítékok közreadásától sem – fűzték hozzá.
Választ várnak arra, hogy az egymilliárdos keret 40 százaléka miért csupán 10-15 pályázóhoz jut el, és miként lehetséges, hogy a pályázati támogatásra szánt összegek hosszú ideig parkolnak az alapítvány számláján – írták.
Ebben a helyzetben a CÖF-CÖKA nem engedheti becsületes civil közösségének besározását, és szükségesnek látja a nemzetbiztonsági ellenőrzéseket is – fogalmaztak.
Továbbá szükségesnek tartják megvizsgálni “a 20-40 millió forintot elnyert szervezetek külföldről érkező pénztámogatásainak szerződéses hátterét, a bértollnokoknak kifizetett összegek adózását. A CÖF-CÖKA érdekelt a vizsgálatokban, mert lelepleződhet az álszent, esetlegesen idegen érdekek szolgálatát vállaló civil szervezetek képmutatása. Láthatóvá válik az ellenzéki erők anyagi bázisa” – közölte a CÖF-CÖKA.(MTI)

Scroll To Top