NGM: kilenc hónapja tart a növekedés az iparban

Az ipari termelés sorozatban kilenc hónapja tartó növekedését a feldolgozóipar kétszámjegyű bővülése is segítette, a tizenhárom alág közül tízben regisztráltak termelésbővülést – értékelte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett adatait.

Májusban ismét tíz százalékhoz közeli mértékben nőtt az ipari termelés, míg az év első öt hónapjában 9 százalékos bővülést regisztráltak az ágazatban – hangsúlyozta a tárca.
A hazai ipar elmúlt időszakban tapasztalt folyamatos erősödése is alátámasztja az előző évek aktív iparpolitikájának sikerét, ezért a kormány a jövőben is folytatja Magyarország újraiparosítását – fogalmazott közleményében az NGM.
A tárca szerint az ipar egészséges szerkezetű növekedését mutatja az is, hogy az év első öt hónapjában az ipari termelés mindegyik régióban növekedett.
Az ipar tartós növekedését vetíti előre az ágazat rendelésállományának nagymértékű növekedése is. A feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 14 százalékkal nőtt, ezen belül az új exportrendelések 13,7 százalékkal, míg az új belföldi rendelések 15,6 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 19,2 százalékkal haladta meg az előző év májusit – mutatott rá közleményében az NGM.(MTI)

Scroll To Top