Újabb havazás és nagy hideg az Egyesült Államokban

Havazással és az évszak átlagához képest igen erős, 18-45 fokos lehűléssel érkezett a hideg kedden az Egyesült Államok keleti felébe.

A Kanada felől betört hideg miatt a hóréteg vastagsága az északkeleti partvidéktől az Appalache-hegységig helyenként elérheti a 25-35 centimétert. Az erős fagy a meteorológiai szolgálat szerint egy északról közeledő másik időjárási rendszer miatt a hét végéig is kitart majd. Az erős széllökésekkel érkező, Mississippi államig is lehatoló téli vihar miatt a levegő hőmérséklete egyes területeken -40 fok közelébe csökkenhet. A meteorológusok több középnyugati államra kiterjedő figyelmeztetést adtak ki.
A téli vihar milliók számára nehezíti meg a közlekedést. A Bostont, New Yorkot, Philadelphiát és Washingtont összekötő I-95-ös autópálya uralta közlekedési folyosón haladó gépkocsivezetőket fokozott óvatosságra intették. Connecticut és Virginia kormányzója arra szólította fel a lakosokat, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak.
Chicago környékéről hóvihart jelentettek, és több repülőjáratot töröltek. Ugyanez történt a keleti parthoz közeli légikikötőkben, Bostontól New Yorkon át Washingtonig: kedd délutánig országszerte összesen mintegy 2900 felszállás maradt el és a repterek közölték, hogy az előrejelzések alapján szerdán újabb 450 járatot fognak törölni.
Az amerikai fővárosban kedden zárva tartottak az iskolák és kormányhivatalok, a Fehér Ház és a külügyminisztérium pedig lemondta a keddre meghirdetett sajtótájékoztatókat. Az intézkedések több százezer kormányzati alkalmazottat érintettek. A legfelsőbb bíróságon ugyanakkor lefolytatták a tervezett meghallgatásokat.
Washingtonban több mint 200 hókotró dolgozott az utak megtisztításán. New York egyes kerületeiben 30 centiméteres a hó.
Delaware és Maryland államokban szintén otthon maradt a köztisztviselők többsége, az utóbbi területén pedig a vasúti és a buszjáratokat is megritkították. Connecticutban tanítási szünetet rendeltek el és délután hazaküldték a közhivatalok dolgozóit. Virginiában, Nyugat-Virginiában, Pennsylvaniában, New Jerseyben és Kentuckyban szintén szünetelt az oktatás.
New Jersey újraválasztott kormányzója, Chris Christie beiktatását a New York-i öbölben található Ellis-sziget helyett zárt helyiségben rendezték meg.
Ohio államban a zord idő közepette propángázból és fűtőolajból hiány lépett fel.(MTI)

Scroll To Top