Tovább folytatódik a bankvita Horvátország és Szlovénia között

Horvát bankok első fokon pert nyertek szlovén pénzintézetek ellen a zágrábi járási bíróságon, annak ellenére, hogy Horvátország nemzetközi szerződésben vállalta az eljárás időleges felfüggesztését az ügyben – jelentette kedden este a horvát köztelevízió.

A Nova Ljubljanska banka (a Ljubljanska banka jogutódja) az ítélet értelmében köteles több millió eurós összeget kifizetni a horvát állam nevében őt perelő bankoknak. A lassan két évtizede húzódó vita lényege, hogy Horvátország volt kénytelen kifizetni a szlovén bank betéteseit, mivel az visszatartotta azokat a betéteket, amelyeket még korábban helyeztek el a pénzintézetben a Jugoszlávia felbomlásával külföldi állampolgárrá vált ügyfelek.
Karl Erjavec szlovén külügyminiszter meglepetéssel vette tudomásul, hogy Horvátország nem tartja magát az általa aláírt nemzetközi szerződéshez. A Horvátországban zajló eljárások Szlovénia számára nem elfogadhatók – idézte a külügyminisztert keddi számában a Jutarnji list napilap.
A tavaly márciusban aláírt egyetértési memorandum értelmében a két ország a vitát a bázeli Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) védnöksége alatt, jogutódlás keretében fogja rendezni. A memorandum leszögezte, hogy Horvátország felfüggeszti az ügyben indított bírósági eljárásokat, Szlovénia pedig megkezdi Horvátország európai uniós csatlakozásának ratifikálási eljárását.
A horvát központi bank a mai napig nem ad engedélyt arra, hogy az Nova Ljubljanska banka fiókot nyisson vagy egy másik bankot vásároljon fel Horvátországban, mert a bank – azóta megszűnt – elődje, a Ljubljanska Banka (LB) adós maradt horvát polgároknak 172 millió euróval, még a Jugoszlávia széthullása előtti időkből. (MTI)

Scroll To Top