Tőzsde – Vegyes nyitás várható Európában

Iránykeresés közepette vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék szerdán. A piacok továbbra is érzékenyen reagálnak bármilyen jelzésre egy monetáris szigorítást illetően, különösen az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) részéről.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 3 ponttal csökkenhet, míg a frankfurti DAX-30 index 56 ponttal, a párizsi CAC-40 index 18 ponttal, a milánói FTSE MIB mutató pedig 79 ponttal kúszhat feljebb a nyitásban.
Az utóbbi időben az értékpapírpiacokon nyugtalanság alakult ki, mert attól tartanak, hogy az emelkedő infláció a monetáris politika szigorítására kényszerítheti a Fedet. Kedden azonban ismét több döntéshozó ismételte meg Jerome Powell Fed-elnök üzenetét, miszerint az infláció megugrása átmeneti jelenség, és szükség van a rendkívül laza monetáris politika fenntartására a járványból kilábaló gazdaságok lendületének megőrzéséhez.
Kedden és az éjszaka folyamán is hullámzóan alakult a kereskedés a pénz- és tőkepiacokon. A határidős amerikai részvényindexek enyhén emelkedtek éjszaka, miután kedden elakadt az árfolyamok emelkedése és enyhe mínuszokban zártak a mutatók.
Ázsiában és a csendes-óceáni térségben azonban túlnyomórészt emelkedtek a vezető indexek szerdán, de több délkelet-ázsiai tőzsde (Indonézia, Szingapúr és Thaiföld) ünnep miatt zárva tart. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) közép-európai idő szerint reggel fél nyolckor 0,54 százalékos pluszban, 696,63 ponton állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára enyhén csökken.
Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,03 százalékos mínuszban, 68,47 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 0,11 százalékos veszteségben, 66,00 dolláron forgott fél nyolckor.
Az árakat lefelé nyomja, hogy a várakozások szerint sikerrel végződnek az iráni atomprogramról Bécsben folytatott tárgyalások, így Irán ismét exportálhatja majd olaját, ami a túlkínálatot eredményezhet a piacon.
Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,28 százalékkal, 1904,59 dollárra, a júniusi szállítású aranyé pedig 0,45 százalékkal, 1906,60 dollárra kúszott fel a New York-i árupiacon.
Kedden vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék.
A londoni FTSE-100 mutató 0,31 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,28 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-index 0,18 százalékos, a madridi IBEX 0,03 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,01 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,03 százalékkal emelkedett, míg az FTSE Eurofirst 300 index 0,03 ponttal csökkent, gyakorlatilag stagnált. Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,01 százalékkal kúszott feljebb.
New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,24 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,21 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,03 százalékos mínuszban zárt. A határidős indexek mérsékelt emelkedést valószínűsítenek a szerdai nyitásra.(MTI)

Scroll To Top