Tőzsde – Kiemelkedően teljesített az OTP

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 237,43 pontos, 1,32 százalékos emelkedéssel, 18 285,94 ponton zárt kedden.  A részvénypiac forgalma 12,5 milliárd forint volt, a vezető részvények többsége erősödött az előző napi záráshoz képest, legjobban az OTP, több mint 4 százalékkal, a Magyar Telekom viszont közel egyszázalékos veszteséggel zárt.

A részvénypiac forgalma 12,5 milliárd forint volt, a vezető részvények többsége erősödött az előző napi záráshoz képest, legjobban az OTP, több mint 4 százalékkal, a Magyar Telekom viszont közel egyszázalékos veszteséggel zárt.
Az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők az OTP erőteljes emelkedését emelték ki, amit elsősorban külföldi hatásokkal magyaráztak, a Magyar Telekom gyengülését pedig a mobilfrekvenciák kiosztásával kapcsolatos bizonytalansággal hozták összefüggésbe.
Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője az OTP emelkedését a japán központi bank likviditásnövelő intézkedéseivel hozta összefüggésbe, a szigetországból kiáramló pénz ugyanis keresletet támasztott mind a részvények, mind a kötvények iránt szerte a világon – magyarázta a szakértő. Hozzátette, hogy a bankpapír az utóbbi hetekben nagyot gyengült.
A Magyar Telekom a csökkenő hozamszint ellenére esett, holott ez az osztalékhozam szempontjából kedvező a papírra – emelte ki a kereskedő. Hozzátette: a csökkenést a hírközlési hatóság bejelentése okozta arról, hogy a jövőben nem kívánja automatikusan meghosszabbítani a mobilszolgáltatók lejáró frekvenciahasználati jogosultságát.
Králik István, a KBC Securities üzletkötője szerint az OTP erősödését részben a nemzetközi piacok optimista hangulata magyarázza, részben pedig a hitelélénkítő programról a múlt héten tett MNB-bejelentés utórezgése.
A Magyar Telekom eséséről azt mondta: az osztalékralit megakasztotta a frekvenciahasználattal kapcsolatos hatósági bejelentés.
A Mol 105 forinttal, 0,63 százalékkal 16 655 forintra erősödött, 829,5 millió forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára 185 forinttal, 4,26 százalékkal 4525 forintra nőtt, forgalmuk 9,5 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 0,94 százalékkal 420 forintra csökkent, forgalma 965,5 millió forint volt.
A Richter-papírok árfolyama 50 forinttal, 0,15 százalékkal 34 200 forintra emelkedett, a részvények forgalma 976,5 millió forintot ért el.
A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama 37,0 millió forintos forgalom mellett 275 forinttal, 1,49 százalékkal 18 155 forintra esett.
A BUMIX 980,84 ponton zárt kedden, ez 2,12 pontos, 0,22 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva. (MTI)

Scroll To Top