MNB-program – Londoni elemzők: kormánygaranciával növelhető lenne a program hatékonysága

Növelhető lenne a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által bejelentett hitelezés- és gazdaságösztönző intézkedéscsomag hatékonysága, ha a kormány valamilyen garanciát társítana a program mellé a résztvevő bankok kockázatainak enyhítésére – vélekedtek az MNB-programra visszatekintő értékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A vártnál kevésbé radikális MNB-program folytatódó kedvező piaci hatását jelzi ugyanakkor, hogy azóta is folyamatosan csökken a londoni piacon a magyar szuverén törlesztéskockázat fedezetére szolgáló származékos befektetési konstrukciók árazása, amely egy hete még idei csúcspontján járt.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci szakértői az MNB-program egyik fő pillérével, a legfeljebb 2 százalékos kamattal továbbkölcsönözhető 250 milliárd forintos MNB-likviditással kapcsolatban kiemelték: a bankoknak további ösztönzőkre lesz szükségük ahhoz, hogy 2 százalékpontos felárral hajlandók legyenek hitelezni a potenciálisan magas kockázatú kis- és középvállalati szektornak.
A ház szakértői hangsúlyozták, hogy ebben a vállalati szektorban Magyarországon jelenleg 25 százalékos a nem teljesítő banki kinnlevőségek rátája.
A JP Morgan elemzői kiemelték azt is, hogy a kereskedelmi bankok a programban elérhető 2 százalékpontos maximális kamatfelárnál az esetek zömében nagyobb profitréseket tudnak realizálni a kis- és középvállalatoknak nyújtott hitelekkel. A cég adatai szerint a vállalati ügyfelek forintbetéteinek kamata és az e vállalati körnek folyósított, egymillió eurót meg nem haladó hitelek kamata között jelenleg 4 százalékpont a különbség.
Az MNB egyértelművé tette, hogy nem vesz át semmilyen vállalati hitelkockázatot e program keretében. Ebben a helyzetben az MNB-program hatékonyságát növelhetné, ha a magyar kormány valamilyen korlátozott garanciát társítana a kezdeményezés mellé, például kötelezettséget vállalhatna arra, hogy a hitelezés-ösztönző programból eredő esetleges banki veszteségek 25 százalékát fedezi – áll a JP Morgan elemzésében.
A ház londoni szakértői jó esélyt látnak arra, hogy a kereskedelmi bankokkal folytatott jegybanki tárgyalások során az  érvényesíthető kamatfelár emelkedni fog a jelenlegi tervekben szereplő 2 százalékpontról.
A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a jegybanki kezdeményezésről összeállított értékelésükben a 2 százalékos felső kamatküszöböt a kis- és középvállatok szempontjából rendkívül kedvező kamatkondíciónak nevezték. A magyar vállalkozások ugyanis jelenleg 8 százalék körüli – a kis- és középvállalatok ennél is magasabb – piaci kamattal jutnak új bankhitelhez, vagyis az MNB hitelezés-élénkítő programja által megcélzott kis és közepes méretű vállalkozások számára a 2 százalékos felső kamathatár „masszív”, 6,00 százalékpontot meghaladó kamatcsökkentésnek felel meg – hangsúlyozták a Morgan Stanley felzárkózó piacokkal foglalkozó londoni elemzői.
A ház szakértői szerint ennek alapján a programban rejlő nyilvánvaló kihívás az, hogy a kedvezményes hiteleket a megfelelő vállalatok kapják, és így a bankok eszközállománya a kezdeményezés révén ne romoljon.
A vártnál kevésbé radikális MNB-csomag hatására továbbra is folyamatosan javul a magyar államadósság-törlesztés leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása – az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató – a londoni kereskedésben.
Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a keddi jegyzésben 320 bázispont környékén mozgott.
A múlt hét elején még 395 bázispont feletti napközbeni csúcsértékeket is mértek a londoni kereskedésben.
A keddre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most 320 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, 75 ezer euróval olcsóbban az egy héttel ezelőtti jegyzéseknél. (MTI)

Scroll To Top