Szíriai polgárháború – Az EU kész részt venni a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezésében

Az EU kész részt venni a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezését célzó javaslatok megvalósításában – hangsúlyozta keddi brüsszeli közleményében Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Előzőleg a szíriai kormány hivatalosan is elfogadta azt az orosz javaslatot, hogy Damaszkusz helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját egy amerikai katonai csapás elkerülése érdekében.
Ashton üdvözölte a javaslatot, és hozzátette: most az a teendő, hogy a lehető leghamarabb kidolgozzák a megvalósítás mikéntjét, beleértve a szóban forgó fegyverkészletek biztonságos tárolásának és megsemmisítésének, valamint az ellenőrzésnek a részletkérdéseit is. Fontosnak nevezte, hogy ezek a fegyverek ne kerülhessenek más államok, illetve nem állami tényezők birtokába.
„Az EU kész arra, hogy teljes támogatást nyújtson bármilyen javaslathoz, illetve azok megvalósításához” – közölte a főképviselő.
Ashton külön üdvözölte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nyilatkozatát és azt a francia szándékot, hogy határozati javaslatot nyújtsanak be az ENSZ Biztonsági Tanácsához.
Az EU – emelte ki a brüsszeli nyilatkozat – szorosan együttműködik nemzetközi partnereivel, Damaszkuszt pedig arra szólítja fel, hogy sürgősen csatlakozzon a vegyi fegyverekről szóló nemzetközi egyezményhez, valamint ratifikálja a biológiai fegyverekről szóló egyezményt.
A főképviselő reményének adott hangot, hogy a fejlemények lehetővé teszik a szíriai konfliktus politikai jellegű megoldását. Felszólította a nemzetközi közösséget: használja ki a lendületet annak érdekében, hogy megrendezhessék az amerikai-orosz javaslatban indítványozott, Szíriáról szóló békekonferenciát.(MTI)

Scroll To Top