ÁKK: növekedett a lakossági állampapír-értékesítés augusztusban

Augusztusban 46,9 milliárd forinttal növekedett a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok állománya – közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kedden az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint ebből a Kamatozó Kincstárjegyek 46,4 milliárd forinttal, a Féléves Kincstárjegy állománya 900 millió forinttal, míg az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 6,4 milliárd forinttal emelkedett, ugyanakkor az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények teljes állománya 6,8 milliárd forinttal csökkent azáltal, hogy augusztusban 24,4 milliárd forint összegben esedékessé vált a 2013/J megnevezésű kötvény visszafizetése, és ezt csak részben tudta ellensúlyozni a 17,7 milliárd forintos bruttó értékesítés.
A befektetők a lejáró mennyiség közel felét a lejáratot követő négy napon belül újra az inflációkövető kötvény konstrukcióba forgatták vissza – tájékoztatott az ÁKK.
Az év első nyolc hónapjában megvalósult mintegy 473,5 milliárd forintnyi lakossági állampapír-állomány növekményből a Kamatozó Kincstárjegyekre 378,4 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 6,0 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvényre 61,0 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyekre együttesen 28,2 milliárd forint jut.
Az ÁKK adatai szerint 2013. augusztus végére a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 1458,9 milliárd forintra emelkedett, a teljes állományból a Kamatozó Kincstárjegyek 812,8 milliárd, az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 312,5 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvény 317,3 milliárd, a Féléves Kincstárjegy állománya 16,2 milliárd forintra növekedett.(MTI)

Scroll To Top