Szíriai polgárháború – A katonai csapás jóváhagyását kérték az amerikai kongresszustól szíriai ellenzéki vezetők

A szíriai rezsim elleni katonai csapás jóváhagyását kérte az amerikai kongresszustól a The Washington Post keddi számában közölt közös állásfoglalásában Ahmed al-Dzsarba, a nyugati hatalmak által támogatott Szíriai Nemzeti Koalíció elnevezésű ellenzéki ernyőszervezet elnöke és Szelim Idrisz tábornok, a Szabad Szíriai Hadsereg parancsnoka.

„A nemzetközi apátia és határozatlanság arról győzik meg Aszadot, hogy legyőzhetetlen, ami arra bátorítja őt, hogy kegyetlen borzalmakat szabadítson rá a védtelen lakosságra” – írta az augusztus 21-i, Damaszkusz környéki vegyifegyver-támadásra utalva a két ellenzéki vezető.
Dzsarba és Idrisz szerint a történelem bebizonyította, hogy Bassár el-Aszad „csak a zöld vagy a vörös jelzésekből” ért és arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi szíriai helyzet tovább súlyosbodhat, ha a szíriai elnököt nem rettentik el és nem vonják felelősségre.
Emlékeztettek rá, hogy a konfliktus halálos áldozatainak száma már messze meghaladja a 100 ezret és hogy amíg a konfliktus első évében egymillió szíriai menekült a szomszédos országokba, addig a második millió külföldre kényszerüléséhez csak hat hónap leforgására volt szükség. Kilátásba helyezték, hogy az exodus a vegyi támadások nyomán felerősödhet és hogy a példátlan humanitárius válság a tétlenség következtében tovább mélyülhet.
Felhívták a figyelmet, hogy az országba kelet felől „al-Kaida-stílusú terroristák” érkeztek, akik nem csak Aszad, hanem az ellenzéke ellen is harcolnak,
„Minél inkább kikerül az ellenőrzés alól Aszad uralma, a szélsőségesek annál jobban kihasználják majd a helyzetet és annál gyengébb lesz az egész térség stabilitása” – állította az amerikai lapban megjelentetett írásban Dzsarba és Idrisz.
A két szíriai vezető szerint szervezetüket, amelynek teljes neve Szíriai Forradalom és Ellenzéki Erők Nemzeti Tanácsa, több mint 100 ország ismerte el a szíriai nép törvényes képviselőjeként.
A szíriai ellenzék egyébként „politikai manővernek” minősítette a damaszkuszi kormány vegyifegyver-készleteinek nemzetközi ellenőrzés alá helyezésére vonatkozó orosz javaslatot.(MTI)

 

Scroll To Top