Szijjártó: nemzetgazdasági érdek az állami cégek megjelenése a gyorsan fejlődő régiókban

Nemzetgazdasági érdek, hogy az erős magyar állami vállalatok minél több tendert nyerjenek el külföldön, a gyorsan fejlődő régiók piacain – hangsúlyozta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szerdán Budapesten, az MVM OVIT Zrt. által elnyert jordániai beruházásokat bemutató tájékoztatón.

Az államtitkár fontos célnak nevezte, hogy minél több magyar terméket és szolgáltatást vásároljanak a keleti piacokon, illetve minél több magyar cég kerüljön olyan helyzetbe, hogy nyerni tudjon a keleti országokban kiírt tendereken.
Szijjártó Péter felidézte: a kormány 2010-ben döntött úgy, hogy a magyar külgazdasági szerkezetet “két lábra állítják”. Nem kizárólag az atlanti gazdasági kapcsolatokra fókuszálnak, hanem a dinamikusan növekvő keleti piacokon is mindent megtesznek, hogy a magyar nemzetgazdasági érdekeket érvényesíteni tudják, piacokat tudjanak nyitni a magyar cégeknek – közölte.
Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. köztulajdonban lévő, erős, regionális szinten vezető magyar vállalat, amelynek piaci pozíciója jelentősen erősödik azzal, hogy az MVM OVIT Jordániában két nagy értékű munkát is elnyert – hangsúlyozta az államtitkár.
Szijjártó Péter elmondta: Jordániával nagyon jó gazdasági és politikai együttműködést tudott kialakítani Magyarország. Márciusban tartották a magyar-jordán gazdasági vegyes bizottság ülését Budapesten, akkor 6+5 pontos gazdasági-kereskedelmi akciótervben állapodtak meg – emlékeztetett. Azóta megindult a magyar szarvasmarha exportja Jordániába, és a villamos energia területén is komoly előrelépés történt azzal, hogy az MVM OVIT elnyerte a két beruházást – emelte ki.
Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: az MVM OVIT csaknem 200 kilométer nagyfeszültségű távvezetékrendszert épít ki a közel-keleti országban, a beruházás értéke meghaladja a 13 milliárd forintot. Emellett a magyar vállalat felújít csaknem 60 kilométer távvezetéket, 1,5 milliárd forint értékben.
Az MVM Csoport a regionális szerepvállalás mellett célul tűzte ki, hogy a nemzetközi piacokon erősítse jelenlétét, összhangban a kormány által meghirdetett keleti nyitással – közölte az elnök-vezérigazgató.
Az MVM OVIT árbevétele éves szinten 50 milliárd forint, 1600 munkavállalót foglalkoztat, és rendelkezik azokkal az iparági tapasztalatokkal, amelyek szükségesek sikeres külföldi energetikai infrastrukturális beruházások végrehajtásához – ismertette.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja kiemelte: az elmúlt tíz évben megerősödtek a magyar-jordán gazdasági, kereskedelmi, idegenforgalmi és felsőoktatási kapcsolatok, Magyarország ezt tovább erősítheti. A tiszteletbeli konzul úgy fogalmazott: a magyar cégeknek érdemes Jordániára figyelniük úgy is, mint logisztikai bázisra a Közel-Keleten.(MTI)

Scroll To Top