Nariskin: kétséges az ukrajnai feszültség csökkenése az elnökválasztás után

Az orosz duma elnöke kételkedik abban, hogy a vasárnapra kitűzött ukrán elnökválasztást követően csökkenne a feszültség az Oroszországgal szomszédos államban. Szergej Nariskin ezt a parlament alsóházában szervezett kerekasztal-beszélgetésen fejtette ki szerdán.

A politikus szerint a választás törvényességét eleve megkérdőjelezik a délkelet-ukrajnai katonai műveletek. Kifogásolta, hogy az ukrán válság békés megoldását célzó kerekasztal-tárgyalásokra nem hívták meg az összes érintett társadalmi és politikai csoportosulást. Azt mondta, hogy a folyamat erősen “a párbeszéd imitálására” emlékeztet.
Szergej Nariskin közölte, hogy nincs még egy olyan nép a világon, amely annyira szeretné a béke és a nyugalom helyreállítását Ukrajnában, mint az orosz.
Az orosz duma elnöke szerint az ukrajnai helyzet közelít a humanitárius katasztrófához, mert a kijevi államcsíny több száz halottat követelt, áldozatok ezreivel járt, és nagyon sok ukrán állampolgár nem tudja megvédeni magát. Bírálta a kijevi vezetést, amely “csak a másként gondolkodók eltávolítására és a május 25-re kitűzött elnökválasztás minden áron való megtartására összpontosít”.
Az orosz parlament alsóházának elnöke bejelentette, hogy a jog fennhatóságának és a választók jogainak ukrajnai érvényesítéséről szóló kerekasztal-beszélgetésre mások mellett meghívták Petro Szimonyenkót, az ukrán kommunista párt elnökét. A politikus azonban nem tudott Moszkvába utazni, mert fizikai erőszakkal fenyegették meg.
A Ria Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint más ukrán parlamenti képviselők részt vettek a moszkvai tanácskozáson.
Szimonyenko a múlt pénteken jelentette be egy televíziós vita során, hogy nem indul a május 25-i ukrajnai elnökválasztáson. Az ukrán média pedig arról számolt be, hogy a közvetítés után megtámadták a pártvezetőt, legalábbis ő ezt állítja.
Olekszandr Turcsinov ukrán házelnök, ideiglenes államfő kedden kijelentette, felkéri az igazságügyi minisztériumot, hogy vizsgálja meg, hogy az ukrán kommunista párt milyen kapcsolatban áll az országukban működő “terroristákkal”, és ha kell, kezdeményezze a párt betiltását.
Gennagyij Zjuganov, az orosz kommunista párt elnöke a dumában tartott kerekasztal-beszélgetésen arra hívott fel, hogy a törvényhozás valamennyi képviselőcsoportja csatlakozzon ahhoz a felhíváshoz, amelyben felemelik szavukat az ukrán kommunista párt betiltása ellen. Az orosz törvényhozásban a második legnagyobb frakcióval rendelkező kommunisták vezetője azt mondta, hogy “a világban minden fasiszta rendszer a kommunista párt betiltásával kezdte ténykedését”.

Scroll To Top