Van Rompuy: az EU a jó ukrán-orosz viszonyban érdekelt

Az Európai Unió nem akarja magához kötni Ukrajnát, és az az érdeke, hogy a kelet-európai ország jó viszonyban legyen Oroszországgal – mondta az Európai Tanács elnöke egy szerdai interjúban.

Herman Van Rompuy a Rheinische Post című német lapban megjelent interjúban elmondta: Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott legutóbbi megbeszélésén hangsúlyozta, hogy az EU-nak nincsenek “geopolitikai ambíciói”.
Ha az EU geopolitikai célok elérésére törekedne, akkor nem támasztana reformokat és a közösség értékeinek tiszteletét előíró feltételeket a társulási szerződések megkötéséhez. “Mi nem tesszük egyszerűvé a partnereink életét, mint Putyin, aki feltételek nélkül odaígért 15 milliárd eurót Kijevnek csak azért, hogy eltántorítsa Viktor Janukovicsot a társulási szerződés aláírásától” – mondta az uniós országok állam-, illetve kormányfői testületének vezetője.
Az EU “teljesen más megközelítésmódot alkalmaz, mint Putyin”, nem kényszeríti partnereit arra, hogy válasszanak Kelet és Nyugat közül – emelte ki az Európai Tanács elnöke. Hozzátette: “az EU-nak az az érdeke, hogy az olyan országok, mint Ukrajna jó kapcsolatot tartsanak fenn Oroszországgal”, ugyanakkor “Moszkvának nem szabad akadályoznia ezeket az államokat az EU-hoz fűződő kapcsolatuk elmélyítésében”.
Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi lap abból az alkalomból készített interjút a belga politikussal, hogy őt tüntetik ki a tartomány egyik történelmi városa, Aachen európai rangú elismerésével, a Károly-díjjal.
Ezzel kapcsolatban Van Rompuy elmondta, hogy a május 29-i ünnepségen Ukrajna, Grúzia és Moldova kormányfője mond majd köszöntőt. Beszédeikben arról lesz szó, hogy “miért hisznek Európában és miért akarnak szorosabb kapcsolatot az EU-val”.
A díjat az európai egyesítésben kiemelkedő érdemeket szerző személynek vagy intézménynek ítélik oda minden évben. Tavaly decemberben, amikor bejelentették, hogy Herman Van Rompuy a következő díjazott, a politikus hangsúlyozta, hogy a Károly-díj nem a személyes teljesítményének, hanem annak a határozottságnak az elismerése, amellyel az Európai Tanács minden tagja kiáll az európai eszményekért egy olyan időben, amikor azokat folyamatosan kihívások érik”.(MTI)

Scroll To Top