Romló helyzet Kongóban és Etiópiában

Konfliktus, szárazság, betegségek és növényi kártevők, mint az őszi sereghernyó, nehezítik a mindennapokat

Romlott az élelmezésbiztonság, és néhol már kritikus a helyzet két afrikai országban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Etiópiában is, állapították meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői. Előbbi országban inkább a fegyveres konfliktus, utóbbiban a kedvezőtlen időjárás okozza a problémát.

7,7 millióan szorulnak segítségre

Az elhúzódó és egyre fokozódó erőszak miatt 7,7 millió ember élelmiszerellátása nem biztosított Kongóban – ez 30 %-os növekedést jelent az elmúlt egy évben, olvasható a FAO és az ENSZ Világélelmezési Program (WFP) közösjelentésében.

A legfrissebb élelmezésbiztonsági besorolás alapján a hármas és négyes kategóriába tartozók (az éhínséget megelőző vészhelyzeti és kritikus állapot) száma 1,8 millióval nőtt tavaly június óta.

Mintegy 1,4 millióan kényszerültek elmenekülni otthonaikból ezen időszakban, velük együtt közel 4 millió belső menekült él Kongóban.

A humanitárius helyzetet csak rontja az őszi sereghernyó terjedése, illetve a járványok, mint a kolera és kanyaró.

Az ország nagy részén az emberek csak napi egyszer jutnak élelemhez (főleg kukoricához, krumplihoz és maniókához), ami nem fedezi a napi kalória- és tápanyagigényüket. Másoknak még ennyi sem jut, ők gyökereket és leveleket esznek. Az élelmiszerek nagyon megdrágultak.

A két ENSZ szervezet ezért azonnali támogatásért folyamodik a nemzetközi közösséghez.

A FAO az ország konfliktusos részein a zöldségtermesztéshez nyújt segítséget, hogy a menekültek és az őket befogadók élelmiszerellátását javuljon.

Aszály Etiópiában

Szárazsággal küzdenek a gazdák és állattartók Etiópiában, nő az éhezők száma, ezért ott is támogatásra lenne szükség – figyelmeztet a FAO.

Számos tényező közrejátszik a probléma súlyosbodásában, mint a legelőterületek csökkenése, a kutak kimerülése és az állatok egészségügyi állapotának romlása épp abban az országban, amely nem heverte ki a tavalyi El Niñot sem.

Mintegy 8,5 millióan, azaz minden nyolcadik ember éhezik, az elpusztult állatok száma akár kétmillió is lehet.

A FAO a leginkább rászoruló gazdáknak biztosít egészségügyi felszerelést, takarmányt, vizet, dolgozik a kutak rendbetételén, illetve a takarmánygyártás helyreállításán.

„Kritikus időszakban vagyunk az októberi esős évszak kezdetéig, most kell elkezdeni a kárenyhítést hogy megelőzzük a további veszteségeket,” mondta Abdoul Karim Bah, a szervezet képviselő-helyettese.

A szervezet szerint azonban a megnyugtató megoldáshoz további 20 millió dollár támogatáshoz lenne szükség, még ebben az évben.

 

Scroll To Top