Kémkedéssel gyanúsítják a svájci titkosszolgálat egyes munkatársait Németországban sajtóértesülés szerint - Gazdasagportal.hu

Kémkedéssel gyanúsítják a svájci titkosszolgálat egyes munkatársait Németországban sajtóértesülés szerint

Sajtóhírek szerint a német szövetségi ügyészség nyomoz a svájci titkosszolgálat három munkatársa után, mert azt gyanítja, hogy a Szövetségi Hírszerző Szolgálat (NDB) Németországban kémkedett.

A liberális Süddeutsche Zeitung, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk közszolgálati rádiócsatornák megbízható forrásból származó információi szerint az ügy összefügg egy svájci titkosügynök korábbi letartóztatásával, aki a gyanú szerint német adónyomozók után kémkedett.
Daniel M. svájci kém – akit tavasszal fogtak el Frankfurtban, és azóta is előzetes letartóztatásban van – listát készített azokról a német adónyomozókról, akik az elmúlt években német adóelkerülők lopott banki adatait vették meg. A jegyzék alapján a svájci hatóságok azonosítani tudták volna, kik részt vettek az ügyletben.
Elsősorban Észak-Rajna-Vesztfália vette meg adócsalók adatait, egy részükért több millió euróért. A tartományi pénzügyminisztérium kimutatásai szerint a megszerzett adatoknak köszönhetően 2015-ben 1,8 milliárd eurónyi adóhátralékot és pénzbüntetést sikerült behajtani.
A német ügyészség egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben.(MTI)

Scroll To Top