NFM: biztosítéknyújtási mentesség állami és önkormányzati cégeknek

Mentességet kaphatnak a biztosítéknyújtás alól az állami vagy önkormányzati többségi tulajdonban lévő gazdasági társaságok, ha az európai uniós támogatást a nemzeti vagyon fejlesztésére fordítják – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hétfőn az MTI megkeresésére.

A tárca tájékoztatása szerint az európai uniós támogatások kapcsán új biztosítéki formát, állami kezességet vezetnek be. A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság egyedi döntése alapján a biztosítéknyújtás alól mentességet kaphatnak az állami vagy az önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok, illetve az állam vállalja a kezességet ezek esetében. Ugyanakkor ez a lehetőség csak akkor merülhet fel, ha a cég az elnyert támogatást a nemzeti vagyon fejlesztésére használja fel – hívta fel a figyelmet az NFM.
Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból és a Kohéziós Alapból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló módosítás múlt csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben; a rendelet a kihirdetését követő napon hatályba lépett.
Az NFM közölte: az elmúlt három évben jelentős szervezeti és szabályozási módosítások történtek a fejlesztéspolitika területén, amelyek nemcsak a rendszer pályázóbarát és átlátható működését erősítették, hanem különböző átalakításokkal és jogszabályokkal gyorsításra kényszerítették a támogatási intézményrendszert is. (MTI)

Scroll To Top