Izrael és az Egyesült Államok véglegesítette tízmilliárdos fegyverüzletét

Az Izraelben tárgyaló Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter izraeli kollégájával véglegesített egy tízmilliárd dolláros fegyverüzletet, amelynek célja az izraeli légi fölény megőrzése a térségben.

Hagel hétfőn találkozott Móse Jaalon izraeli védelmi miniszterrel, és véglegesítette amerikai katonai berendezések, köztük nem közölt számú Bell Boeing V-22 „Osprey” csapatszállító gép, Boeing KC-135 üzemanyag-szállító repülőgépek, fejlett radarrendszerek, harci repülőgépek, valamint rakéták izraeli vásárlását. Tárgyalásaik utáni közös sajtóértekezletükön az amerikai védelmi miniszter közölte, hogy az új katonai felszerelések célja „Izrael légi fölényének biztosítása a következő években”.
„Különböző témákról folytattunk megbeszéléseket. Az Egyesült Államok és Izrael több kihívással néz szembe, elsősorban Iránnal – mondta Jaalon az izraeli hadsereg tel-avivi főhadiszállásán tartott sajtótájékoztató kezdetén. – A két ország elkötelezett egymás iránt, és ezt fejezi ki az Izraelnek nyújtott amerikai támogatás.”
Az izraeli miniszter hangoztatta: országa nem engedné meg, hogy Szíriából korszerű fegyverek „a (libanoni radikális síita) Hezbollah vagy más ellenséges elemek” kezébe kerüljenek. Megfigyelők értékelése szerint Jaalon ezzel hallgatólagosan elismert egy januári izraeli légicsapást Damaszkusz közelében.
Hagel megköszönte a szívélyes fogadtatást. Az amerikai minisztert kinevezése előtt keményen bírálták amerikai republikánus párti politikusok egyes korábbi, Izraelt érintő kijelentései miatt, mondván, hogy nem támogatja elég határozottan a zsidó államot. Izraeli látogatásával igyekszik feledtetni ezt a vitát, és meggyőzni azokat is, akik szerint Iránnal szemben viszont túl gyenge és határozatlan az álláspontja.
Hagel hétfőn, ötnapos közel-keleti útjának második napján Simon Peresz izraeli államelnökkel és Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel is találkozik.
Izrael után négy arab ország – Jordánia, Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek -, az Egyesült Államok fontos közel-keleti szövetségesei következnek, ahol várhatóan szintén megállapodások születnek fegyverszállításokról. Az emírségek 26 darab F-16-os vadászgépet készül vásárolni – csak ennek az üzletnek az összege elérheti az 5 milliárd dollárt -, valamint ezekről a gépekről távoli földi célpontokra indítható rakétákat. A rakétákból Szaúd-Arábia is vásárolna hadserege számára. (MTI)

Scroll To Top