NGM: az uniós hiányadat megerősíti, hogy Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól

Az Európai Unió statisztikai hivatala által hétfőn ismertetett, az előző évi államháztartási hiányra vonatkozó adat újabb megerősítése annak, hogy a számok alapján Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

A tárca hétfői közleményében arra reagált, hogy az Eurostat korábban arról tájékoztatott, hogy a magyar hatóságok által előzetesen jelzett 2,1 százalék helyett kevesebb, a bruttó hazai termék 1,9 százaléka volt 2012-ben a magyar államháztartás hiánya.
Az NGM szerint „a kormány rengeteget tett azért, hogy fenntartható módon csökkentse az adósságát és rendbe tegye Magyarország költségvetését”. Egyben hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett az államadósság csökkentése mellett „és ezt alátámasztják a most publikált nemzetközi adatok is, mivel Magyarország azon hat tagállam egyike, ahol csökkent az adósság ráta”.
A gazdasági tárca emlékeztetett: az Eurostat hétfőn ismertetett adatai szerint Magyarország GDP arányos költségvetési hiánya – Finnországéval holtversenyben – „a hetedik legjobb az unióban, messze felülmúlva az Európai Unió átlagát”.
Az NGM rámutat: az unió egészében 17 tagállamnak volt magasabb tavaly az államháztartási hiánya az előírt 3 százaléknál.
Az Európai Bizottság május 3-án teszi közzé a tagállamokra vonatkozó, legfrissebb gazdasági előrejelzését. A bizottság ennek ismeretében tesz javaslatot május 29-én az uniós túlzottdeficit-eljárás kapcsán a tagállami eljárások megszüntetésére, fenntartására, vagy új szakaszba léptetésére.
Az Európai Bizottság javaslatáról az uniós pénzügyminiszterek EcoFin tanácsa június 21-i ülésén dönthet.
Magyarország ellen 2004 óta van érvényben túlzottdeficit-eljárás. Az eljárás alól való kikerülés elengedhetetlen feltétele, hogy a tagállam megbízhatóan igazolja, hogy fenntartható módon, azaz két évre előre képes az uniós célnak számító 3 százalék alatt tartani GDP-arányos államháztartási hiányát. (MTI)

Scroll To Top