MNB-program – NGM: elindulhat Magyarország gazdasági növekedése

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön bejelentett koncepciója nagy segítséget jelent a magyar kis- és középvállalkozások számára, amivel elindulhat Magyarország gazdasági növekedése.

A növekedés támogatására három intézkedésből álló növekedési hitelprogram indításáról döntött a jegybank monetáris tanácsa. A mikro-, kis- és középvállalkozásoknak 250 milliárd forintos refinanszírozási hitelkeretet biztosít a jegybank a kereskedelmi bankokon keresztül fejlesztési és forgóeszköz célokra, illetve uniós programok saját erejére. További 250 milliárdos keretből a kkv-knak devizahitel-kiváltó lehetőséget biztosítanak, aktuális árfolyamon. Emellett a kéthetes MNB-kötvényállományt 4500 milliárd forintról 3600 milliárdra csökkentik, a devizatartalékokból biztosított devizacserével, amely 3 milliárd euróval csökkenti a devizatartalékot.
Az MTI-hez eljuttatott közleményében a szaktárca kiemeli: a program lehetővé teszi az alacsony kamatozású, forintalapú hitelezés régóta várt beindítását.
A közlemény rámutat: az MNB által kezdeményezett lépés nem egyedülálló a pénzpiacon, a japán és a brit jegybank, valamint az Európai Központi Bank is élt már ezzel a finanszírozási eszközzel.
Az új jegybanki vezetés által kezdeményezett konstrukció a biztonságos forinthitelezés mellett kötelezte el magát – fogalmaz az NGM. Nagyon fontos lépése a programnak, hogy a kkv-k devizahitel-kiváltó lehetőséget kapnak, amivel működésüket biztonságosabbá tehetik – teszi hozzá.
A kormány és az NGM alapvető célja a kis- és középvállalkozások pénzügyi helyzetének segítése, termelő kapacitásainak bővítése, a munkahelyek megőrzése, létrehozása, valamint a magyar gazdaság külső sérülékenységének csökkentése. Az MNB új kezdeményezése a kormány és a jegybank stratégiai partnerségének példája – olvasható a közleményben. (MTI)

Scroll To Top