Tőzsde – Elemzők: a jegybank növekedési hitelprogramja mozgatta a piacot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 142,22 pontos, 0,79 százalékos emelkedéssel, 18 073,06 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 18,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.

A részvénypiac forgalma 18,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Vaszkó Szabolcs, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője az MTI-nek elmondta: a csütörtöki kereskedést egyértelműen a Magyar Nemzeti Bank által bejelentett növekedési hitelprogram mozgatta.
A reggeli nyitás enyhén pozitív, de óvatos, bizonytalan hangulatú volt, majd az európai hangulat romlásával együtt lefelé vette az irányt a BUX. A Matolcsy György jegybankelnök által délelőtt bejelentett program több pillérből áll, és viszonylag nehéz volt értékelni, így először a negatív elemek hatása jelent meg a részvénypiacon is – fogalmazott Vaszkó Szabolcs, hozzátéve, hogy főként az OTP árfolyama indult lefelé. Miután azonban a részleteket jobban megismerte a piac, a pozitív elemek kerültek előtérbe. Így a magyar tőzsde az európai piacoktól elszakadva pluszban zárt – mondta.
Átlagon felüli volt a tőzsdei forgalom – hívta fel a figyelmet Králik István, a KBC Securities üzletkötője, aki szintén a jegybanki bejelentés hatását emelte ki. Hozzátette, hogy a piaci várakozásokhoz képest kedvezőbb döntések születtek.
Bár az OTP-n továbbra is nagy a nyomás, a nap végére a pénzintézet papírjainál is inkább a pozitív várakozások épültek be az árba – mondta a szakember. A többi részvény forgalma és az árfolyamok mozgása is kisebb volt.
A Mol árfolyama 10 forinttal, 0,06 százalékkal 16 740 forintra csökkent, 532,7 millió forintos forgalomban.
Az OTP-részvények 97 forinttal, 2,32 százalékkal 4272 forintra erősödtek, forgalmuk 15,4 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 1,19 százalékkal 425 forintra nőtt, forgalma 772,9 millió forint volt.
A Richter-papírok árfolyama 100 forinttal, 0,29 százalékkal 34 500 forintra emelkedett, a részvények forgalma 1,2 milliárd forintot ért el.
A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 546,5 millió forintos forgalom mellett 260 forinttal, 1,40 százalékkal 18 340 forintra esett.
A BUMIX 985,34 ponton zárt csütörtökön, ez 0,56 pontos, 0,06 százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva. (MTI)

Scroll To Top