Észak-Korea – A Külügyminisztérium elítéli a jongbjoni atomreaktor újraindításának bejelentését

Magyarország elítéli Észak-Korea bejelentését, hogy újraindítja a jongbjoni atomreaktort, ezzel a lépéssel Phenjan megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) vonatkozó határozatait, valamint saját, 2007-ben tett vállalását – közölte a Külügyminisztérium csütörtökön az MTI-vel.

Hangsúlyozták, Magyarország sajnálatát fejezi ki az Észak-Korea által az elmúlt időszakban végrehajtott „provokatív cselekmények”, köztük az 1953-as tűzszüneti megállapodás felmondása miatt, továbbá azért, mert atomcsapással fenyegeti az Egyesült Államokat és Dél-Koreát.
Magyarország ismételten felszólítja a phenjani vezetést, hogy tartsa be az ország nemzetközi kötelezettségeit, vessen véget „a regionális és nemzetközi békét és biztonságot veszélyeztető magatartásának”, és haladéktalanul térjen vissza a hatoldalú tárgyalásokhoz, amelyek elvezethetnek a nukleáris fegyverektől mentes Koreai-félsziget megteremtéshez – olvasható a közleményben.
A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség kedden az ország atomenergia-ügynökségének szóvivőjére hivatkozva azt közölte, hogy Észak-Korea újjáépíti és újraindítja minden atomlétesítményét, azokat áramtermelésre és katonai célokra egyaránt használják majd. A szóvivő kijelentette: a döntéssel Phenjan célja, hogy „minőségileg és mennyiségileg is megerősítse atomarzenálját”, ugyanakkor szükség van erre a súlyos áramhiány miatt is. Az újraindítandó létesítmények között van az az 5 megawattos, grafitfékezésű jongbjoni reaktor is, amelyet 2007-ben állítottak le egy nemzetközi nukleáris leszerelési megállapodás részeként.
Csütörtökön aggodalmának adott hangot a bejelentés miatt Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő is. Az újraindítás ellentétes lenne a BT határozataival, valamint Phenjan nemzetközi kötelezettségvállalásaival, amelyeket a hatoldalú, vagyis az Egyesült Államokkal, Kínával, Dél-Koreával, Japánnal és Oroszországgal folytatott tárgyalásain tett – állapította meg nyilatkozatában a főképviselő. (MTI)

Scroll To Top