MNB: a kkv-hitelezés 7,3 százalékkal bővült éves összevetésben a harmadik negyedévben - Gazdasagportal.hu

MNB: a kkv-hitelezés 7,3 százalékkal bővült éves összevetésben a harmadik negyedévben

A kis- és középvállalatoknak (kkv-k) adott hitelek – az önálló vállalkozókat is figyelembe véve – 7,3 százalékkal nőttek éves összevetésben a harmadik negyedévben, és a teljes vállalati hitelezés bővülése is folytatódott – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Hitelezési folyamatok című negyedéves kiadványából.

A vállalati hitelezésben összességében enyhültek a hitelnyújtás feltételei, ami a kamatok csökkenését eredményezte.
Az új háztartási hitelszerződések volumene 43 százalékkal nőtt éves átlagban, legnagyobb mértékben a lakáshitelek és a fedezetlen fogyasztási hitelek bővültek. A lakáscélú kölcsönöknél változatlanok maradtak, a fogyasztási szegmensben enyhültek a hitelkínálati feltételek.
A harmadik negyedévben a hitelintézetek háztartásoknak adott hitelállománya 37 milliárd forinttal nőtt a tranzakciók eredőjeként. A leírások és átsorolások 21 milliárd forint mérséklődést eredményeztek. A tranzakciók a forinthitelek 35 milliárd forintos, míg a devizahitelek 2 milliárd forintos emelkedését hozták. A lakáscélú hitelek nettó állománya 10 milliárd forinttal emelkedett, az egyéb hiteleké 6 milliárd forinttal bővült.
A harmadik negyedévben a banki vállalati hitelezés éves növekedési üteme 1,8 százalék volt, az MKB szanálása keretében megvalósult portfólió-leválasztás hatását kiszűrve 3,4 százalék. A harmadik negyedévben a hitelfolyósítások 98 milliárd forinttal haladták meg a törlesztéseket.
A jegybanki jelentés szerint a bankszektor nem pénzügyi vállalatokkal kötött új szerződései 700 milliárd forintot tettek ki a harmadik negyedévben. A legnagyobb mértékben az új forinthitelek volumene bővült, 478 milliárd forintra. A forinthiteleknél jelentős volt a rövid futamidejűek aránya, összegük 331 milliárd forintra rúgott. A növekedési hitelprogram harmadik szakaszának szerződései 81 milliárd forinttal növelték a forint- és 33 milliárd forinttal az euróhitelek állományát.
A hitelezési felmérésre adott válaszok alapján a bankok 28 százaléka enyhített vállalati hitelfeltételein az idei harmadik negyedévben, az előző negyedévhez hasonlóan ismét az ár jellegű feltételek; a felárak, a kockázatosabb hitelek prémiuma és a felszámított díjak csökkentek. A bankok megítélése szerint javult a vállalati hitelállomány minősége.
A válaszadók 24 százaléka helyezte kilátásba a hitelezési feltételek további lazítását. Kilátásba helyezték az üzleti célú ingatlanhitel-kérelmeknél a hitelképességi feltételek könnyítését is.
A kiadvány szerint tovább csökkent a kis összegű hitelek finanszírozási költsége.
A piaci alapú új vállalati hitelszerződések kamatlába a nagy összegű forinthiteleknél átlagosan 0,1 százalékponttal csökkent, a referenciakamat csökkenése és a felárak emelkedése eredőjeként. Az 1 millió euró alatti forinthitelek esetében 0,4 százalékponttal csökkent az átlagos kamatszint, átlagosan 0,3 százalékponttal. A forint folyószámlahitelek felára nem változott érdemben. A nagy összegű euróhitelek átlagos kamatszintje 0,5 százalékponttal emelkedett. A kis összegű euróhitelek kamatszintje átlagosan 0,1 százalékponttal csökkent.(MTI)

Scroll To Top