K&H Alapkezelő: nő a tartós befektetési számlák iránti kereslet

Nő a tartós befektetési számlák iránti kereslet, hiszen az öt év után elérhető 15 százalékos kamatadó-mentesség már a hozamra is látványos hatással van, a keresletet pedig tovább fokozhatja a jövőre gyorsuló infláció – fejtette ki Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója az alapkezelő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, 2010-es „berobbanása” óta stabil szerepe van a befektetők körében a tartós befektetési számlának (a tbsz-nek), minden negyedik befektető tart rá igényt. Ennek köszönhetően idén októberig a K&H-nál több mint 5000 tbsz-t nyitottak, amelyeken közel 20 milliárd forintot helyeztek el. Tekintve, hogy tavaly a tbsz-ek 55 százalékát az utolsó negyedévben nyitották, a dömping még egyértelműen hátravan – tette hozzá.
Az alapkezelőnél szerencsésnek tartják azt a napokban bejelentett, tbsz-re vonatkozó változtatást, amely lehetővé teszi a befektetők számára, hogy nemcsak a harmadik évnél, hanem az ötödik évnél is – tehát amikor már érvénybe lép a kamatadó-mentesség – lehetőség van arra, hogy a pénzük egy részét kivegyék, miközben a kamatadó-mentesség sem vész el.
Zobor Zsuzsanna hozzáfűzte: emellett az is ösztönzően hathat jövőre a befektetési piacra, hogy 2017-től kezdődően a megtakarítások adózása is változik, a jövő évtől ugyanis már nem terheli azokat a 6 százalékos eho.
Elmondta: 2016. harmadik negyedévének végén a K&H Alapkezelő teljes kezelt vagyona 1031 milliárd forint volt, a K&H alapokban kezelt vagyon 873 milliárd forintot tett ki, az intézményi ügyfelek kezelt vagyona 158 milliárd forintot ért.
Kérdésre elmondta: az tapasztalták, hogy tavasszal, illetve nyár elején az alapokból a megtakarítások egy részét kivették, a befektetők ebből finanszírozták az ingatlanvásárlásaikat, azóta ez a folyamat leállt.(MTI)

Scroll To Top