Megszüntette az E-Star csődeljárását az ítélőtábla

A Fővárosi Ítélőtábla jóváhagyta az E-Star és a hitelezők csődegyezségét, és befejezettnek nyilvánította a társaság csődeljárását – közölte az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A Fővárosi Ítélőtábla végzése ellen külön fellebbezésnek már helye nincs – áll a közleményben.
A budapesti székhelyű E-Star Magyarországon, Lengyelországban és Romániában fő tevékenységként hőtermeléssel és -szolgáltatással, kapcsolódó tevékenységként pedig elektromos energia előállításával, illetve ezek kereskedelmével foglalkozik, illetve Magyarországon közvilágítási rendszerek korszerűsítésével és üzemeltetésével is.
A társaság 2012. december 13. óta állt csődeljárás alatt, majd 2013. április 26-án a hitelezők jelentős többsége támogatta a csődegyezséget, amelynek értelmében a hitelezők fennálló követeléseikért – legfeljebb 50 millió darab – E-Star törzsrészvényt kapnak.  A biztosított, nem vitatott hitelezői követelés összege csaknem 492 millió forint, a nem biztosított, nem vitatott hitelezői követelés összege pedig csaknem 17,9 milliárd forint.
Az elsőfokú bírói döntés a társaság egyezségi megállapodás jóváhagyása iránti kérelmét 2013. július 11-én közzétett végzésében elutasította, a csődeljárást nem jogerősen megszüntette. A cég a Fővárosi Ítélőtáblához fellebbezett, amely most jóváhagyta a csődegyezségi megállapodást, a csődeljárás megszüntetését.
Az E-Star 2013 első félévében nyereséges volt, adózás utáni eredménye 1,6 milliárd forintot tett ki, szemben az előző év azonos időszakában elkönyvelt több mint 3 milliárd forintos veszteségnél. A cég beszámolója szerint a társaság árbevétele csaknem a felére, 16 milliárd forintra esett. Az árbevétel csökkenését a cég elsősorban a tevékenységüket megszüntető, vagy értékesített magyarországi kapcsolt vállalkozások bevételének kiesésével magyarázza.
A társaság kötelezettségeinek összege 64,8 milliárd forintról 50,9 milliárd forintra csökkent, míg a tőkéjének és forrásainak együttes értéke 61,6 milliárdról 49,4 milliárdra.
Az E-Star papírjai a BÉT standard kategóriájában forognak, a pénteki kereskedésben többször is felfüggesztették a papír kereskedését, napközben a legmagasabb árfolyam 98, a legalacsonyabb 85 forint volt. Az elmúlt egy évben a papír legmagasabb ára 516, a legalacsonyabb 82 forint volt.(MTI)

Scroll To Top