Szíriai polgárháború – Moszkva a szíriai „vegyi objektumok” megtámadásától óvta Washingtont

Moszkva óva inti a szíriai „vegyi objektumok” megtámadásától az Egyesült Államokat és szövetségeseit – figyelmeztetett pénteken az orosz külügyminisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint Moszkvában követik az Egyesült Államokban folyó vitát a szíriai konfliktusba való erőszakos beavatkozásról. „Különös aggodalommal vesszük tudomásul, hogy a csapásmérés lehetséges célpontjai között a katonai infrastruktúra olyan objektumait is számításba veszik, amelyek a szíriai vegyi fegyverkészletek sértetlenségére és biztonságára ügyelnek” – olvasható a közlésben.
A Kreml szerint mindez újabb veszélyes fordulatot jelentene a szíriai válságban, ugyanis súlyosan mérgező anyagok kerülhetnének a levegőbe, fenyegetve a lakosságot és a környezetet egyaránt.
„Emellett nem zárható ki, hogy az ilyen meggondolatlan akció következtében a harcosok és terroristák hozzáférhetnek a vegyifegyver-töltetekhez vagy mérgező anyagokhoz. Innen csak egy lépés vezet a vegyi fegyverek elterjedéséhez nem csak Szíriában, hanem annak határain túl is” – vélik az orosz külügyminisztériumban.
Moszkvában az 1991-es iraki példára emlékeztetnek, amikor a Bagdadtól 70 kilométerre található al-Muszanna katonai létesítményt, az iraki vegyifegyver-gyártás egykori fontos objektumát lebombázták az amerikai légicsapások során. A létesítmény, ahol 2500 szarin ideggázt tartalmazó tüzérségi löveget tároltak, súlyosan fertőzötté vált. Csak most, 20 évvel a történtek után kezdik majd el a mentesítési munkálatokat.
Szíria és más országok békés lakossága számára a következmények sokkal súlyosabbak lehetnek a vegyi objektumok megtámadása esetén – figyelmeztetett az orosz külügyminisztérium.
Szerdán Oroszország arra hívta fel a figyelmet, hogy katasztrofális következményekkel járna, ha a Szíria ellen kilátásba helyezett csapásban rakétatalálat érné a Damaszkusz mellett lévő nukleáris reaktort. A külügyminisztérium felszólította az ENSZ atomenergia-ügynökségét (NAÜ), hogy sürgősen mérje fel ennek kockázatát, mivel Washington katonai csapást helyezett kilátásba, hogy megbüntesse a szíriai hatalmat a vegyi fegyverek bevetése miatt.(MTI)

Scroll To Top