Londoni elemzők: megtorpant a világgazdasági aktivitás eddigi gyors élénkülése

A világgazdasági kilábalás folytatódik ugyan, de eddigi gyors ütemének megtorpanására utal a legújabb átfogó aktivitási mérőszám – közölte az egyik vezető pénzügyi szolgáltató csoport az általa összeállított globális összágazati beszerzési menedzserindex (BMI) alapján, kedden.

A JP Morgan minden hónapban közzéteszi a világgazdaság egészére kivetített, a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozóipari és szolgáltatási szektorainak teljesítményadataiból hozzáadottérték-súlyozással képzett saját, összesített beszerzési menedzserindexét. Februárról szóló, kedd este Londonban ismertetett kimutatásában a ház közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban 0,2 ponttal 53-ra csökkent.
Ez volt a második olyan hónap egymás után, amelyben visszaesett a globális aktivitási index, és bár a csökkenés mértéke csekély, mégis arra vall, hogy a világgazdasági aktivitás 2012 utolsó hónapjaira jellemző meredek ívű élénkülése “már mögöttünk van” – fogalmaztak a kimutatáshoz fűzött elemzésükben a JP Morgan szakelemzői.
Közölték ugyanakkor, hogy az általuk képzett, összesített gyáripari és szolgáltatási BMI-mutató a januári és a februári visszaesés után jelenleg még mindig 2,2 százalékos, szezonális kiigazítással számolt, éves szintre vetített világgazdasági növekedési ütemmel konzisztens.
Mindemellett az átfogó februári globális BMI-mutató egyes részindexei kedvező kilátásokra utalnak. Az előremutató komponensek közül az új megrendelések állományának részindexe a múlt hónapban 0,9 ponttal 53,3-re emelkedett, ami tavaly március óta a legmagasabb érték – áll a JP Morgan keddi elemzésében.
A beszerzési menedzserindexek az 50-es érték felett jelzik a vizsgált gazdasági szektorok teljesítményének emelkedését, az ennél alacsonyabb BMI-értékek visszaesésre utalnak. (MTI)

Scroll To Top