Teljes létszámban működik a jegybank monetáris tanácsa szerdától

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa szerdától teljes, kibővített, kilencfős létszámmal működik, miután Áder János köztársasági elnök aláírta, Orbán Viktor miniszterelnök pedig ellenjegyezte Matolcsy György elnöki és Balog Ádám alelnöki kinevezését, illetve az Országgyűlés megszavazta Pleschinger Gyula monetáris tanácsi tagságát.

Simor András eddigi elnök hatéves mandátuma március 2-án járt le. A monetáris tanács létszáma a korábbi hétről kilencre nőtt.
Orbán Viktor miniszterelnök március elsején jelentette be, hogy Matolcsy Györgyöt, akkori nemzetgazdasági miniszterét jelöli az MNB élére.  A politikust még aznap meghallgatta az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága, majd – a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint – Áder János aznap aláírta március 4-i hatállyal történő kinevezését. Orbán Viktor – a jegybanktörvénynek megfelelően – március 4-én ellenjegyezte a köztársasági elnöki kinevezést.
Balog Ádám alelnöki jelölését ugyancsak pénteken jelentette be a miniszterelnök, és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábbi helyettes államtitkárát is pénteken hallgatta meg az Országgyűlés illetékes bizottsága. Az alelnök kinevezését március 5-én írta alá a köztársasági elnök, március 6-i hatállyal. Balog Ádám kinevezését Orbán Viktor március 5-én ellenjegyezte.
Matolcsy György és Balog Ádám kinevezése szerda délelőtt válik hatályossá, miután a két jegybanki vezető Áder János köztársasági elnöknél esküt tesz.
Pleschinger Gyula – aki korábban az NGM adó- és pénzügypolitikáért felelős államtitkára volt – monetáris tanácsi kinevezéséről március 4-én, egy nap alatt döntöttek.  Jelöléséről reggel tájékoztatott az Országgyűlés illetékes gazdasági bizottsága, majd meg is hallgatta őt. Ezt követően Pleschinger Gyula kinevezését az Országgyűlés szavazta meg, amely előtt késő délután esküt is tett. Pleschinger Gyula kinevezése március 5-től hat évre szól.
Ezzel egyelőre lezárultak a változások a jegybanki vezetésben. Legkésőbb a hónap végére azonban további változások lehetnek. Március 26-án jár le ugyanis egy másik alelnök, Karvalits Ferenc hatéves mandátuma. Király Júlia alelnök július 2-ig töltheti be pozícióját.
Így Orbán Viktor miniszterelnök vélhetően március vége előtt új alelnököt jelöl az MNB igazgatóságába. Egyes piaci elemzők ugyanakkor azt sem tartják kizártnak, hogy Karvalits Ferenc távozásával Pleschinger Gyula külső tagot alelnöknek jelöli a kormányfő. Így a monetáris tanács létszáma is hétre csökkenne vissza, mivel két alelnöki pozíció esetén – a jegybanktörvény rendelkezéseinek megfelelően – négy külső monetáris tanács taggal is működhet a testület. (MTI)

Scroll To Top