Devizahitelek – A bankszövetség előkészítetlennek tartotta a keddi tárgyalási fordulót

A Magyar Bankszövetség előkészítetlennek, ezért időhúzásnak látta a keddre összehívott tárgyalási fordulót, amelyre semmilyen előterjesztést nem kapott – mondta Sütő Ágnes, a szervezet kommunikációs vezetője az MTI-nek, reagálva Doubravszky György pénzügyi biztos keddi  közleményére.

A pénzügyi jogok biztosa kedden bejelentette: a devizahitelezésből adódó társadalmi feszültségek megoldására indított háromoldalú szakmai tárgyalás keddi fordulóját a Magyar Bankszövetség kérésére elhalasztották. A biztos a közlemény szerint írásban megküldte a bankszövetségnek a tárgyalás egyetlen, keddre tervezett napirendi pontját, és levelére még a héten választ vár.
Sütő Ágnes az MTI érdeklődésére elmondta, a keddre összehívott megbeszélés témafelvetését hétfőn délután kapták meg, 3 és fél sor terjedelemben. A témafelvetés a deviza alapú hitelek meghatározásáról szólt, amelyre a Magyar Bankszövetség még kedden megadta az érvényes jogszabályok szerinti definíciót és a hozzá tartozó szakmai magyarázatot.
„Tekintettel arra, hogy kérésünk ellenére a mai napi tárgyalásra semmilyen más előkészítő anyagot, előterjesztést nem kaptunk, ezért a tárgyalási fordulót előkészítetlennek, és felesleges időhúzásnak láttuk” – mondta a kommunikációs vezető.
Sütő Ágnes hangsúlyozta továbbá, hogy a Magyar Bankszövetség a meghívó Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) és további szakmai résztvevőkkel minden megfelelően előkészített tárgyalásra, illetve egyeztetésre készen áll.
Doubravszky György februárban jelentette be, hogy háromoldalú szakmai munkacsoport sürgős összehívását kezdeményezi a devizahitelesek gondjainak megoldása érdekében. A biztos szerint az egyik alapvető kérdés annak eldöntése, volt-e a felvett hitelek mögött deviza, vagy azok forinthitelek voltak, amelyeket adott deviza – például az euró vagy a svájci frank – árfolyammozgásához kötöttek. Az első tárgyalási forduló a múlt szerdán volt. (MTI)

Scroll To Top