Lakásfókusz: differenciált a felelősség a devizahitel problémáért

A teljes lakosság sokkal több tényezőt okol a devizahitel válság kialakulásáért, mint a hitelfelvevők, illetve azok, akiknek nincs deviza hitelük a Lakásfókusz Elemzési Központ felmérése szerint.

A központ közleménye szerint az 500 fő megkérdezésével készült kutatásukban a megkérdezetteknek a devizahitel-válság kialakulásában közrejátszott öt tényezőt kellett osztályozniuk. A tényezők a következők voltak: a bankok hitelezési politikája, a gyenge forint, a szabályozás és a felügyelet, a csökkenő jövedelmek, valamint a hitelfelvevők nem kellő körültekintése.
A teljes lakosság szerint a devizaválság kialakulását nagyjából ugyanannyira okozta a forint gyengülése, mint a csökkenő jövedelmek, a bankok nem kellően körültekintő hitelezési politikája, vagy a devizaadósok felelőtlen hitelfelvétele és a hiányos szabályozás.
A devizahitellel rendelkezők elsősorban a forintárfolyamot és a szűkülő anyagi kereteiket okolták a kialakult helyzetért.
A kölcsönnel nem rendelkezők szerint – az előbbieken túl – a devizahitelesek tehetnek leginkább a sorsukról.
A felelősség megítélése tehát aszerint változott, hogy mennyire volt érintett a megkérdezett. Így a devizahitellel rendelkezők a felelőtlen hitelfelvételt az átlagnál kevesebben jelölték meg fő tényezőként, míg az ilyen hitellel nem rendelkezők komolyan felelősnek tartják a hitelfelvevőket is. A teljes lakosságot reprezentálók körében enyhébb volt a megítélés, de szerintük felelősek sorsukért a hitelfelvevők is.
A Lakásfókusz Elemzési Központot múlt év nyarán hozta létre egy csapat ingatlanpiaci szakértő és elemző. Célul tűzték ki, hogy elemzéseikkel, tanulmányaikkal – egyfajta civil szerveződés keretében – próbálják meg elősegíteni az ingatlanpiaci problémák megoldását. (MTI)

Scroll To Top