Az EU összesített GDP-je 0,6 százalékkal csökkent a múlt év utolsó negyedében - Gazdasagportal.hu

Az EU összesített GDP-je 0,6 százalékkal csökkent a múlt év utolsó negyedében

Az előző év azonos időszakához képest 0,9 százalékkal csökkent az euróövezet 17 országának hazai összterméke (GDP) a múlt év utolsó negyedében, míg az Európai Unió 27 tagállamában 0,6 százalékkal zsugorodott a gazdaság – közölte szerdán az Eurostat, az EU statisztikai hivatala.

A harmadik negyedévvel összevetve az eurózónában 0,6 százalékos, az EU egészében pedig 0,5 százalékos volt a visszaesés az Eurostat szerdán ismertetett második becslése szerint, megerősítve a februárban ismertetett első becslést.
A harmadik becslést április 5-én ismerteti az Eurostat.
Az adatok azt mutatják, hogy a negyedik negyedévben felgyorsult a gazdaság hanyatlása, mert a július-szeptemberi időszakban éves szinten az euróövezet GDP-je csak 0,6 százalékkal, az unióé pedig 0,4 százalékkal csökkent. A második negyedévvel összevetve a július-szeptemberi periódusban az eurózóna GDP-je csak 0,1 százalékkal esett, az EU 27 országában pedig még 0,1 százalékkal bővült a gazdaság.
A múlt év egészében az eurózóna hazai összterméke 0,6 százalékkal, és az unióé 0,3 százalékkal esett vissza 2011-hez képest.
Az Európai Unió 27 tagállamából a legnagyobb csökkenést Görögország szenvedte el, ahol az utolsó negyedévben 6,0 százalékkal volt kisebb a GDP, mint egy évvel korábban, majd Portugália (-3,8 százalék), Ciprus (-3 százalék), Magyarország (-2,8 százalék) és Olaszország (2,7 százalék) következik.
A legnagyobb növekedést a balti államok mutatták fel, Lettországban 5,7 százalékkal, Észtországban 3,4 százalékkal, Litvániában pedig 3 százalékkal nőtt a GDP éves szinten a múlt év utolsó három hónapjában.
Három ország, Írország, Luxemburg és Málta utolsó negyedévi adatai még nem állnak rendelkezésre. (MTI)

Scroll To Top