Külföldi lapok Magyarországról – A The New York Times a megváltozott magyar választási rendszerről, a Süddeutsche Zeitung a magyar belpolitikáról

Az amerikai The New York Times blogján a megváltozott magyar választási rendszerről, a német Süddeutsche Zeitung oldalán a magyar belpolitikai helyzetről jelent meg véleménycikk.

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász The New York Times-blogján megjelent, ötrészes, Egy kérdéses választás című vendégpublikációjában Kim Lane Scheppele, a Princetoni Egyetem jogászprofesszora azt írta, a Fidesz olyan választási rendszert tervezett, “amely lehetővé teszi a számára, hogy egy látszólag küzdelmes választással úgy nézzen szembe, hogy nincs reális esélye veszíteni”. “Ezzel a választással Magyarország így mesterévé vált annak a művészetnek, hogy valami olyasminek tűnjön, ami nem – olyan igazi demokráciának, amelyben szabad és igazságos választásokat rendeznek” – írta Scheppele.
A szerző szerint a 2010-es választás igazságos volt, de a mostaninak az egész keretrendszere, beleértve a törvényeket, az intézményeket és az új választókat, “a Fidesznek kedvez, mert a kormánypárt arra használta fel hivatali négy évét a kétharmados többségével, hogy a saját előnye érdekében tervezze át a választási rendszert”.
Kim Lane Scheppele kifogásolta, hogy az új választási rendszerben “az egyesült ellenzéki pártok akkor sem szerezhetnek parlamenti többséget, ha több szavazatot kapnak, mint a kormánypárt”. Következtetése szerint “ezzel párhuzamosan a változtatások csaknem elkerülhetetlenné teszik, hogy a kormánypárt akkor is megőrizze kétharmados többségét, ha az összes szavazatnak kevesebb mint a felét kapja meg”.
http://krugman.blogs.nytimes.com/2014/02/28/hungary-an-election-in-question-part-1/?_php=true&_type=blogs&emc=edit_tnt_20140228&tntemail0=y&_r=0
A Süddeutsche Zeitung című német liberális lap szombati számában Cathrin Kahlweit A gulyás-alku című, dunaföldvári keltezésű írásában beszámolt Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár rezsifórumáról. Kiemelte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök “csökkenti a gázárakat és elbánik az óriáscégekkel”, aminek révén a választók úgy érezhetik, hogy “komolyan veszi a gondjaikat”, mindennek azonban vannak “következményei a demokráciára nézve”.
A szerző kifejtette, hogy Orbán és pártja választási kampányt folytat, meg akarja védeni a 2010-ben elért “földcsuszamlásszerű győzelmet”, és “nagyon úgy tűnik, hogy ez megerőltetés nélkül sikerülhet”, mert a választójogot “a hatalmi viszonyokhoz igazították”, a kormánypártnak a “középosztályt megcélzó, nacionalista-populista” politikájával szemben pedig “gyenge és vízió nélküli ellenfelek” állnak.
Cathrin Kahlweit a dunaföldvári fórumon elhangzottak mellett beszámolt a kormányzatnak a rezsicsökkentésre vonatkozó tevékenységéről, és a Magyar Csapat nevű kampánycsapat felállítására irányuló törekvésekről. Ezeket a lépéseket egy “valószínűleg történelmileg egyedülálló propaganda-intézkedés” egészíti ki – tette hozzá, ismertetve a közüzemi számlák külalakját érintő szabályok változásait.
“A rezsicsökkentésnek nevezett akció az első pillantásra a szavazatszerzést célzó, furcsán banális módszernek tűnik (…), politológusok és véleménykutatók szerint viszont intelligens eszköz, (…) a retorika pedig része egy hosszú távú, az utóbbi éveket átívelő mestertervnek” – írta a Süddeutsche Zeitung szerzője.(MTI)

Scroll To Top