Ukrán válság – Ebből a végén háború lesz - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Ebből a végén háború lesz

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton a parlament felsőházának jóváhagyását kérte ahhoz, hogy fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában.

Putyin egyebek között az Ukrajnában kialakult rendkívüli helyzetre, az ott élő orosz állampolgárok életét érő fenyegetésre hivatkozott.
Az elnök az orosz alkotmány 102. cikkelyét említette a fegyveres beavatkozás alapjául, amelyet az ukrajnai társadalmi-politikai helyzet normalizálásáig kért – tájékoztatott az elnöki hivatal sajtószolgálata.
Előzőleg az orosz Szövetségi Tanács (a felsőház) azzal a kéréssel fordult az államfőhöz, hogy “mindenre kiterjedő intézkedéseket” foganatosítson az Ukrajnában élő orosz állampolgárok védelme érdekében.
“Az Ukrajnában kialakult rendkívüli helyzettel, az orosz állampolgárok, honfitársaink, a nemzetközi egyezmény alapján Ukrajna (a Krími Autonóm Köztársaság) területén állomásozó orosz fegyveres erők személyi állománya életének veszélyeztetettségével kapcsolatban, az Oroszországi Föderáció 102. cikkelye 1. fejezetének G. pontja alapján kérelmet terjesztek be az Oroszországi Föderáció Szövetségi Tanácsához az orosz fegyveres erők alkalmazásáról Ukrajna területén, a társadalmi-politikai helyzet rendeződéséig ebben az országban” – olvasható Putyin felhívásában.
Az orosz Szövetségi Tanács rendkívüli ülését összehívták, az hamarosan, helyi idő szerint szombat este elkezdődik.(MTI)

Scroll To Top