Átadták a Tranzit Food Kft. továbbfeldolgozó üzemét a szabolcsi Nyírgelsén

Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében avatták fel a kacsa és liba feldolgozással foglalkozó Tranzit Food Kft. mintegy 600 millió forintból felépített továbbfeldolgozó üzemét szombaton Nyírgelsén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A műtrágya-kereskedelemmel, zöldség- és gyümölcstermeléssel, feldolgozással, valamint mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozó Tranzit Csoporthoz tartozó családi vállalkozás a beruházást részben saját erőből, illetve 240 millió forint értékű pályázat útján, munkahelyteremtő támogatás segítségével finanszírozta.
Az új nyírgelsei üzem egyműszakos termelés esetén összesen 400, kétműszakos termelés esetén 600 embernek ad munkát.
Szabó Miklós, a cégcsoport alapító tulajdonosa az eseményen elmondta, a magyar húsipar évente 1,5 millió tonna élőárut dolgoz fel, amiből 700 ezer tonna a baromfi részaránya. Az 1990-ben alapított cégcsoport fő profilja a vízi szárnyas feldolgozása, de tulajdonában van 42 állattartó telep, 100 ezer tonna kapacitású takarmánykeverő, törzstenyészet, keltető és vágóhíd is. A végtermékeket teljes egészében exportra szállítják, a fő piacok Németország, Ausztria, Oroszország, Japán, Kanada, az Egyesült Királyság és Szlovákia.
Húslúd esetében piacvezető szerepet tölt be a vállalkozás az európai piacon, de meghatározó részaránya van a pecsenyekacsa-termelésben is – ismertette Szabó Miklós.
Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédében kiemelte, a cégcsoport közel ezer embernek ad munkát és fejlesztésekben gondolkozik. Kiemelt adófizetővel van dolgunk, akik rendesen és pontosan befizetik az adót, évente 1 milliárd 250 millió forinttal járul hozzá a környék és az ország gazdálkodásához – fogalmazott a kormányfő.
A Tranzit Csoport 2013-ban 30 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, ezen belül a Tranzit Food Kft. 15 milliárdos árbevételt realizált. A cégcsoport az elmúlt három évben mintegy 5 milliárd forintot fordított fejlesztésekre, amelyből a nyírgelsei vágóüzem területén összesen 1,4 milliárdos beruházás valósult meg.
A nyírgelsei vágóüzemben további 1,2 milliárd forintos beruházás előkészítése van folyamatban, amely az elkövetkező két évben valósul meg és 30 százalékkal növeli az üzem kibocsátását. A cégcsoport ezen kívül egy nagyobb állattartó telep és új keltető üzem megépítését tervezi a következő két évben, mintegy 3 milliárd forintos beruházási értékkel.(MTI)

Scroll To Top