Krím – Kommerszant: Sikeres a félsziget politikai-gazdasági rendszerének oroszosítása

Átmeneti sikerekkel zajlik a Krím-félsziget politikai-gazdasági rendszerének az oroszországihoz igazítása – számolt be a krími átalakítás első 100 napjáról a Kommerszant című orosz napilap csütörtöki számában.

Szerhij Akszjonov, a Moszkva által kinevezett ideiglenes krími kormányzó a félsziget törvényhozása előtt tett jelentést az eddigi intézkedésekről.
A március 21-re Ukrajnától Oroszországhoz csatolt terület vezetője a legnagyobb sikerek között a Krím vízellátásának biztosítását tartotta, miután Ukrajna elzárta az északi-krími csatornát. Szerinte nem kevésbé jelentős eredményt értek el az élelmiszerek és a gyógyszerek áremelkedése ellen fellépve.
A Kommerszant arról is beszámolt, hogy a félszigeten átálltak a rubel alapú elszámolásra és készpénzforgalomra, valamint gyakorlatilag teljesen új bakrendszert hoztak létre. 18 orosz bank 376 fiókot nyitott a Krímben. Andrej Nazarov, az Üzleti Oroszország nevű szervezet társelnöke a lapnak elmondta, hogy a félszigeten még nem oldották meg a jogi személyeknek az orosz rendszerbe való átregisztrálását, valamint a tulajdoni nyilvántartást sem vezették át az új rendszerbe.
Nazarov, aki a krími üzleti élet képviselőivel meglévő kapcsolattartásért felel, a félsziget Oroszországhoz csatolása óta eltelt első 100 nap legfőbb gazdasági eseményének azt tartja, hogy a területen különleges gazdasági övezetet fognak létrehozni.
Szerhij Akszjonov ideiglenes krími kormányzó azt emelte ki, hogy hamarosan elfogadják majd a Krími Szövetségi Körzet gazdasági-társadalmi fejlesztését szolgáló, 2020-ig szóló szövetségi célprogramot, amelyre több mint 820 milliárd rubelt szánnak (több mint 5,4 ezer milliárd forint)a költségvetésből.
Akszjonov elismerte, hogy márciusban nem mérték fel helyesen, hogy mennyi idő alatt tudják honosítani a krími lakosokat. Eddig körülbelül 900 ezren kapták meg az orosz személyi igazolványt. Márciusban, amikor az átmeneti időszakra vonatkozó jogszabályt előkészítették az orosz dumának, akkor még azt gondolták, hogy két hónap alatt mind a 2,7 millió Krímben élő ember megkapja az orosz állampolgárságot igazoló okmányt. Akszjonov közölte, hogy hamarosan befejezik az igazolványok kiadását.
A Kommerszant hozzátette, hogy a nyár végéig a hatóságoknak be kell fejezniük az orosz igazolványok kiadását, mivel szeptember 14-én a Krímben parlamenti és helyi önkormányzati választások lesznek. Éppen ezért valamennyi vezető orosz párt sietett megnyitni irodáját a Krímben. Ez alól csak a parlamenten kívüli ellenzéki RPR Parnasz és a Jabloko jelent kivételt, minthogy ezek a pártok annektálásnak tartják a Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozását.

(MTI)

Scroll To Top