Ukrán válság – Kerry: Oroszországnak az együttműködés jelét kell adnia a következő órákban

Oroszországnak “a következő órákban” be kell bizonyítania, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár fegyveresek lefegyverzésén dolgozik – hangoztatta csütörtökön John Kerry amerikai külügyminiszter Párizsban.

“Lényeges, hogy Oroszország bebizonyítsa a következő órákban, hogy a szeparatisták lefegyverzésén fáradozik, hogy buzdítja őket a fegyverletételre, hogy felszólítja őket arra, hogy tegyék le a fegyvert és vegyenek részt a törvényes (politikai) folyamatban” – fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője francia kollégájával, Laurent Fabiusszal folytatott megbeszélését követően.
Petro Porosenko ukrán elnök múlt pénteken este hirdetett ki egyhetes tűzszünetet a harcok sújtotta kelet-ukrajnai területekre.
Az Egyesült Államok már szerdán jelezte, hogy lezárta az Oroszországgal szembeni újabb szankciók előkészítését, és bármikor hozhat további büntetőintézkedéseket, amennyiben Moszkva nem járul hozzá az ukrán válság enyhítéséhez.
A francia diplomácia vezetője a találkozó után elmondta: “Azt szeretnénk, ha a feszültség enyhülése, amelyen dolgozunk, megvalósulna és tartós lenne. Tegnap hosszú telefonbeszélgetés zajlott a francia elnök, a német kancellár, valamint az orosz és az ukrán elnök között, a kötelezettségvállalások elhangzottak, és azt reméljük, hogy ezek ma és a következő napokban meg is valósulnak”.
Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár szerdán telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnökkel, és arra buzdították őket, hogy működjenek együtt az ukrajnai tűzszünet betartása érdekében. A francia és a német vezető kedvezően értékelte az orosz hatóságoknak a kelet-ukrajnai feszültség enyhítése érdekében tett első gesztusait, és arra ösztökélte az orosz és az ukrán elnököt, hogy dolgozzanak együtt az EBESZ támogatásával létrejött tűzszüneti ellenőrzési mechanizmus megvalósításán. Arra is felszólították őket, hogy oldják meg az orosz-ukrán határ tényleges ellenőrzését.(MTI)

Scroll To Top