Koronavírus – Elhunyt 213 beteg, 6849 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Meghalt 213, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 6849 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu szerdán, kiemelve: eddig 6 166 840 embert oltottak be, közülük 5 874 429-en a második, 2 824 464-en pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 1 168 728-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 36 048 ember, a gyógyultak száma 948 385-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 184 295.
Kórházban 7206 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 607-en vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 47 718-an vannak, a mintavételek száma 8 701 776.
Az oltási akcióban eddig 1 millió 212 ezren vettek fel oltást, közülük 990 ezren már a megerősítő, harmadikat is megkapták, és 142 ezer eddig oltatlan döntött úgy, hogy felveszi az első oltást. A sikerre tekintettel a kormány még egy héttel meghosszabbította az oltási akciót, így december 12-ig (vasárnapig) továbbra is akár előzetes időpontfoglalás nélkül lehet az oltópontokra menni, 7 óra és 19 óra között.
A kórházak vasárnapig emelt oltási kapacitással várják az érkezőket, akár az első, akár az elmaradt második vagy a megerősítő, harmadik oltásra. Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el. Azokat, akik időpontfoglalás nélkül érkeznek, érkezési sorrendben fogják beoltani. Aki előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot, elkerülheti a várakozást – áll a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy mindenkinek javasolt a megerősítő, harmadik oltás felvétele, aki négy hónapnál régebben kapta meg előző oltását. A megerősítő oltással a védettség újra 80-90 százalékra emelhető – írták.
Emlékeztettek: az Európai Gyógyszerügynökség a múlt héten engedélyezte az 5-11 évesek oltását is a Pfizer-vakcinával. Az oltási munkacsoport megkezdte az 5-11 éves gyerekek oltásának előkészítését, a szükséges vakcinák várhatóan december 13-án érkeznek. Hozzátették: a gyerekek oltását a gyerekoltásokra kijelölt kórházi oltópontokon és igény esetén a házigyermekorvosoknál tervezik. A részletekről szerdán adnak tájékoztatást – tették hozzá.
A kormányzati tájékoztatóban emlékeztettek: maszkot kell viselni az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken; a beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben. A vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.
Hozzátették: a bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók, a felsőoktatási intézményekben a rektorok, az egyéb munkahelyeken a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait. Az egészségügyi dolgozók és a betegek védelméért, valamint a betegellátás zavartalanságáért az egészségügyi dolgozóknak kötelező a megerősítő, harmadik oltás.
Jelezték: az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben üzemorvosok is végezhetik az oltást.
Felhívták a figyelmet arra, hogy aki még nem regisztrált védőoltásra, megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehet időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező foglalhat oltásra időpontot az első, az elmaradt második és a harmadik oltásra is – olvasható a közleményben.
A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (198 968) és Pest megyében (158 650) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (72 573), Hajdú-Bihar (64 227), Bács-Kiskun (62 394) és Győr-Moson-Sopron megye (58 492). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (24 430).(MTI)

Scroll To Top