Mi alapján válasszunk ingatlanost?

Egy jó ingatlanos hitelessé teszi az eladni kívánt ingatlant és nagy segítségedre lehet az eladási folyamatban annak köszönhetően, hogy az értékesítés minden részletével tisztában van. Joggal merülhet fel a kérdés, hogyan találjuk meg a legjobb szakembert, hiszen az ingatlanpiacon nagyon sok ingatlanos dolgozik. 

A megbízhatóság és a szakmai tapasztalat az egyik fő alappillére a sikeres együttműködésnek, így ingatlanos megbízásakor ezek azok a szempontok, ami alapján érdemes választani közülük.

Miért van szükség ingatlanosra?

Sokan vallják, hogy nincs szükség szakemberre egy ingatlan eladásához. Valóban előfordulhatnak olyan esetek, amikor nem feltétlenül van ingatlanosra szükség, mert olyan nagy a kereslet az adott típusú ingatlan iránt (pl. egy balatoni vízparti ingatlan), hogy gond nélkül, jó áron eladható. 

De máris más a helyzet, ha egy kevésbé felkapott helyen, máshol szeretnénk ingatlant eladni. Ingatlanos segítsége nélkül ráadásul megvan az a veszély, hogy ha sikerül is eladni az ingatlant, akkor áron alul, így anyagilag rosszul járunk. Mivel nem ismerjük eléggé az ingatlanpiacot, így nem tudjuk jól beárazni az eladásra kínált ingatlanunkat. Ezért kellenek a profi értékesítők és az értékbecslők. Az ő segítségükkel a lehetőségek közül a legjobbat hozhatjuk ki.

Honnan tudjuk, hogy ki a legjobb ingatlanos szakember?

Ha megvan a döntés, hogy ingatlanos segítségét kérjük, még mindig ott a feladat: ki kell választani azt az ingatlanost, akit megbízunk az ingatlanunk értékesítésével. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy miképp lehet megtalálni a legjobb specialistát az adott lokációban. 

Sok tényező nyom a latba, de ami a leginkább számít, azok az eredmények. Kérdések, amik alapján értékelhető, hogy mennyire profi az adott ingatlanos:

 • mennyi ingatlant értékesített,
 • mekkora forgalommal, 
 • milyen sikerrátával.

Török Dávid, az ország egyik vezető ingatlanszakértőjeként több mint 350 eladott ingatlannal, 18 milliárdos forgalommal és 92%-os sikerrátával büszkélkedhet. És ha mindez nem lenne elég meggyőző, három egymást követő évben, 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban is elnyerte az Otthon Centrum az Év Ingatlan tanácsadója díját is.

A sikeres ingatlanos ismérvei

Vizsgáljuk meg kicsit alaposabban ezt a kérdést. Mitől lesz egy ingatlanos sikeresebb társainál? Mindez több tényezőtől függ. Az eredményességet már említettük, de hiba lenne csak ez alapján mérlegelni. Az eladókkal és vevőkkel való kapcsolattartás, a tanácsadás és a szerződéskötés egyaránt a feladatai közé tartozik. 

Egy jó szakember felméri a terepet és részletesen elemzi az adott ingatlant. Lehetséges, hogy változtatásokat kér annak érdekében, hogy jobb üzletet lehessen kötni. Nemcsak az a cél, hogy mindenáron értékesítsen, hanem a vevő érdekeit szem előtt tartva, minél jobb áron is szeretné eladni az ingatlant.. 

Egy jó ingatlanos 3 legnagyobb hozzáadott értéke:

 1. Szakértelem: Szakértelmének, az ingatlanpiac ismeretének köszönhetően olyan tanácsokat tud adni, aminek köszönhetően sokkal magasabb áron el tudod adni az ingatlanod, mintha egyedül próbálkoznál az értékesítéssel.
 2. Marketing: Ingatlanértékesítés során az egyik legnehezebb dolog, hogy a rengeteg ingatlanhirdetés között kitűnjön a mi ingatlanunk és minél több potenciális vásárlóhoz eljusson. Profi ingatlanos nagyságrendekkel több emberhez tudja eljuttatni az adott ingatlan „hírét”, mint mi magunk. Minél több potenciális vevőhöz jut el a hirdetésünk, várhatóan annál több vételi ajánlatot kapunk, ez pedig egyenes út a magasabb eladási ár felé.
 3. Ártárgyalás: Egy ingatlan értékesítésekor jellemzően sor kerül ártárgyalásra. Ha valaki nem elég tapasztalt, nincs gyakorlata ilyenben, azt a pénztárcája bánhatja. Egy jó ingatlanos – annak köszönhetően, hogy napi szinten tárgyal üzletekről – pályája során kellő rutinra tesz szert, így kiváló eséllyel tud végigvinni egy ártárgyalást. Egy ilyen egyezkedés során a megfelelő érdekképviselet százezreket vagy akár milliókat is jelenthet.

Hol érdemes beruházni és eladni?

Vannak olyan területek, amelyek felkapottak ingatlanberuházás szempontjából, míg máshol kevésbé lehet indokolt ingatlant vásárolni. Ingatlanberuházás előtt mindig érdemes szétnézni, hogy melyik környék milyen potenciállal rendelkezik. 

A jó ingatlanos segít meghozni a döntést, hogy hol érdemes építkezni vagy éppen ingatlan vásárolni, mert ismeri a környék adottságait, hogy milyen fejlesztések várhatóak rövid, közép és hosszú távon,

Mi kell az ingatlan eladásához?

Fontos, hogy minden dokumentum meglegyen az értékesítés előtt. A szükséges papírok előfeltételként szolgálhatnak a foglalók vagy vételi szándéknyilatkozatok megkötésében. Az ingatlaneladásnak ez is egy olyan része, ahol egy ingatlanos sokat segíthet. 

Egy ingatlanos pontosan tudja, hogy milyen dokumentumok azok, amelyek az ingatlanod esetében szükségesek. Általánosságban ezek az ingatlan eladásához szükséges dokumentumok:

 • Személyt igazoló okmányok
 • Az ingatlan specifikációt tartalmazó dokumentumok
 • Terhek és tartozások igazolásai
 • Hozzájáruló dokumentumok
 • Egyéb dokumentumok, például számlák a várható rezsi mértéke miatt

Amennyiben megtaláljuk a jó ingatlanos szakembert, a fenti dokumentumok és egyéb információk miatt már nem kell aggódni. Mindenről időben tudni fogunk és biztosan szabályosan fogjuk megkötni az üzletet.

Forduljon ingatlanközvetítőhöz!

Kérdése van és szeretné a legjobb áron eladni az ingatlant? Török Dávid ingatlanszakértő segít meghozni a lehető legjobb döntéseket! Forduljon hozzá bizalommal, ha ingatlanos szolgáltatást venne igénybe. Keresse elérhetőségein vagy kövesse be az Instagramon!

Scroll To Top