Koreai-félsziget – Japán lelövi az észak-koreai rakétát, ha az fenyegeti területét

A japán védelmi miniszter elrendelte, hogy a hadsereg semmisítsen meg minden, a szigetország területét veszélyeztető észak-koreai rakétát. Tokió Aegis rakétavédelmi rendszerrel felszerelt rombolókat vezényel a Japán-tengerre, így reagálva azokra az értesülésekre, amelyek szerint Phenjan a héten újabb kilövést hajthat végre – jelentette hétfőn a japán sajtó.

Japán lapoknak nyilatkozó kormányzati források szerint nem jelentős az esélye annak, hogy egy Észak-Koreából induló támadás veszélyeztetné a szigetországot, de a japán hadsereg minden esetleges válsághelyzetre felkészül Phenjan háborús retorikája miatt. Ennek érdekében Tokió Aegis rakétavédelmi rendszerrel felszerelt rombolókat vezényel a Japán-tengerre.
Onodera Icunori védelmi miniszter még vasárnap adta ki a készültséggel kapcsolatos rendeletet, amiről Szuga Josihide kormányszóvivő csak hétfőn számolt be a nyilvánosság előtt, miután a sajtó már tudomást szerzett az ügyről. Szuga szerint a titkolózás oka az volt, hogy nyilvános bejelentés esetén Észak-Korea megismerte volna Japán stratégiáját.
Szuga azt is hozzátette, hogy míg Észak-Korea korábban részletes tájékoztatást nyújtott a környező országoknak kísérleti rakétakilövéseiről, a jelen esetben ez nem történt meg.
Szöuli kormányzati források szerint Észak-Korea két közepes hatótávolságú Musudan rakétát szállított keleti partvidékére. Dél-koreai várakozások szerint az elmúlt hetekben folyamatosan háborúval fenyegetőző Phenjan szerdáig kilőheti a két rakétát, vagy más provokációkat hajthat végre. (MTI)

Scroll To Top