Megkezdte az államkötvény-vásárlást a japán jegybank

Megkezdte a hosszú lejáratú államkötvények felvásárlását a japán jegybank, amely hétfőn 1,2 ezer milliárd jen értékű papír megvételét jelentette be.

A Bank of Japan (BoJ) a múlt csütörtökön bejelentett mennyiségi és minőségi enyhítési programjának első művelete során ezermilliárd jen értékben vett 5 és 10 év közötti lejáratú, további 200 milliárdért pedig 10 évnél hosszabb futamidejű állampapírokat.
Április folyamán a jegybank összesen 6,2 ezer milliárd, májusban 7,44 ezer milliárd jen értékben tervez 5 évnél hosszabb lejáratú kötvényeket venni a kamatszint leszorítása és a defláció leküzdése érdekében.
A lépést követően hétfőn a jen újabb egy százalékot gyengült az amerikai dollárral szemben, míg a tokiói értéktőzsde indexe 2,8 százalékkal emelkedett, és először zárt 13 000 pont felett 2008 augusztusa óta.
A BoJ évi 50 ezer milliárd jenért tervez állampapírokat vásárolni, ezzel az újonnan kibocsátott japán államkötvények 70 százaléka a jegybank birtokába kerül majd. A jegybank emellett évi 60-70 ezer milliárd jennel tervezi növelni a monetáris bázist a következő két évben, amely ezzel 2014 végére a jelenlegi duplájára nőhet.
Hétfői elemzői nyilatkozatok szerint a jen vélhetően tovább fog gyengülni a jövőben, mivel a belföldi hozamok csökkenése miatt a japán biztosítók és más pénzügyi alapok várhatóan külföldi eszközökbe fogják fektetni vagyonukat. (MTI)

Scroll To Top