Tőzsde – pozitív nyitás várható a részvénypiacon

Pozitív nyitás várható hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén, de az emelkedés mérsékelt lehet piaci elemzők szerint.

Horváth Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője pozitív nyitásra számít. Várakozása szerint egy-másfél százalékkal emelkedhet a BUX a kereskedés indulásakor és a vezető részvények közül az OTP és a Magyar Telekom lehet a favorit.
Az emelkedést segíthetik a pozitív külföldi hírek, egyebek közt az olaszországi koalíciós tárgyalások várható elindulásáról, a hazai piacra, így a forint árfolyamára pedig megnyugtatóan hatnak a legutóbbi jegybanki nyilatkozatok – fejtette ki az elemző.
A CIB Bank reggeli elemzése szerint a magyar piacok megítélése az elmúlt napokban érezhetően javult, hiszen a monetáris politikai kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanság – rövidtávon legalábbis –  jelentősen csökkent. Azonban a magyar gazdaság alapvető problémái, és így a kockázatok is megmaradtak, ennek megfelelően a bank elemzői arra nem számítanak,  hogy a szárnyalás folytatódik a piacon.
A hazai hírek közül a bank előrejelzése kiemeli a legfrissebb árumérleg és államháztartás adatait, míg Európában a német ipari termelésre vonatkozó statisztikák tarthatnak számot nagyobb érdeklődésre.
A BUX 16,83 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 18 056,23 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,3 milliárd forint volt, a vezető papírok vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
A Mol 365 forinttal, 2,18 százalékkal 16 375 forintra esett, 548,1 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 98 forinttal, 2,29 százalékkal 4370 forintra erősödött, forgalmuk 5,1 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,24 százalékkal 426 forintra nőtt, forgalma 956,6 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 150 forinttal, 0,43 százalékkal 34 350 forintra csökkent, a részvények forgalma 602,9 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 34,5 millió forintos forgalom mellett 110 forinttal, 0,60 százalékkal 18 450 forintra emelkedett. (MTI)

Scroll To Top