Kommerszant: sikerrel próbálták ki az új orosz hadászati rakétát

Sikerrel zárultak a kísérleti indítások az új orosz RSZ-26-os (Rubezs) interkontinentális ballisztikus rakétával, amely amerikai szakértők szerint azonban sérti az 1987-es amerikai-orosz fegyverzetcsökkentési megállapodást – írta csütörtökön a Kommerszant című orosz napilap.

A tekintélyes politikai-gazdasági újság értesülése szerint az utolsó, sorban a negyedik rakétaindítást a múlt szerdán hajtották végre a dél-oroszországi Asztraháni területen, a Kapusztyin Jar gyakorlótéren a kazahsztáni Szari-Sagan gyakorlótér irányába.
A lapnak név nélkül nyilatkozó védelmi minisztériumi források szerint az orosz hadsereg kész a közeljövőben hadrendbe állítani ezt a fegyverzetet. Szergej Karakajev vezérezredes, az orosz hadászati rakétacsapatok parancsnoka korábban elmondta, hogy jövőre megkezdik az RSZ-26-os telepítését. A Kommerszant tudomása szerint egy irkutszki egységet látnak el vele.
A szárazföldi telepítésú, mobil indítóállású interkontinentális ballisztikus rakéta kísérleti indítását sem az orosz szaktárca szóvivője, sem a fegyverzetet kifejlesztő Moszkvai Hőtechnikai Intézet (MIT) nem kommentálta.
A Kommerszant emlékeztetett arra, hogy az új rakétáról 2011 márciusában a MIT főkonstruktőrétől szerzett tudomást, aki a típus említése nélkül elárulta, hogy hamarosan kipróbálnak egy általuk kifejlesztett új fegyvert. A rakétaindítást abban az évben szeptember végén a pleszecki rakétabázison hajtották végre, de kudarccal jártak, a rakéta 8 kilométerre onnan lezuhant. A további, 2012 májusában és októberében, majd 2013 októberében és a nemrég végrehajtott tesztek azonban már sikeresek voltak. A Rubezs két alkalommal a kamcsatkai Kura nevű gyakorlótéren, kétszer a kazahsztáni gyakorlótéren semmisítette meg a gyakorlócélt.
Az orosz lap forrásai szerint a sorozatgyártásnak sem lehet akadálya: az udmurtföldi Votkinszkban lévő üzemnek megvan a kapacitása erre.
A cikkben megjegyezték, az Egyesült Államokban mind szakértői körökben, mind a sajtóban azzal vádolták Oroszországot, hogy az RSZ-26-os rakétával megsérti a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris erők felszámolásáról szóló (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty – INF) szerződést. A Rubezs ugyanis amerikai szakértők szerint kevesebb mint 5500 kilométeres távolságban lévő ellenséges célpont megsemmisítésére képes.
Moszkva minden vádat visszautasított.
Az 1987. december 8-án Washingtonban Mihail Gorbacsov, az SZKP akkori főtitkára és Ronald Reagan amerikai elnök által aláírt megállapodás a szárazföldi indítású hagyományos és nukleáris robbanófejekkel felszerelt közepes és rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek leszereléséről rendelkezett. A hatótávolságot 500 és 5500 kilométerben határozták meg. 1991. június 1-jéig 846 amerikai és 1846 orosz rakétafegyvert semmisítettek meg. A 2000-es években viszont Oroszország megkezdte haderejének erőteljes fejlesztését, az Egyesült Államok pedig a NATO keretein belül kilátásba helyezte rakétavédelmének európai szövetségeseire való kiterjesztését. Moszkva az INF-ből történő kilépéssel fenyegetőzik az európai rakétavédelmi rendszer miatt.
A Kommerszant megjegyezte, hogy az amerikai külügyminisztérium már tavaly kifogásokat emelt az orosz rakétafejlesztések miatt. Jelenleg az álláspontok “viharos tisztázása” folyik Washington és Moszkva között. Nem tudni ugyanakkor, hogy a vitában a Rubezs rakétáról is szó van-e vagy csak az orosz manőverező robotrepülőgépekről.(MTI)
www.kommersant.ru/doc/2694449

Scroll To Top