Buda-Cash/Quaestor – A nemzetbiztonsági bizottság is tájékozódott az ügyekről - Gazdasagportal.hu

Buda-Cash/Quaestor – A nemzetbiztonsági bizottság is tájékozódott az ügyekről

Az Alkotmányvédelmi Hivatalnak (AH) nem voltak olyan információi, amelyek előrevetítették volna a Buda-Cash Zrt.-nél, illetve a Quaestornál történteket. Erről tájékoztatta az AH képviselője csütörtöki zárt ülésén az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjait.

Az Információs Hivatalnál tartott kihelyezett zárt ülés után Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke az MTI-nek elmondta: az aktuális nemzetbiztonsági kérdések között a közelmúltban bedőlt brókercégek nemzetbiztonsági kockázatairól is tárgyalt a bizottság. Ennek keretében Papp Károly országos rendőrfőkapitány a folyamatban lévő ügyekről adott tájékoztatást. Az AH képviselője pedig azt közölte: az Alkotmányvédelmi Hivatalnak nem voltak olyan információk, amelyek előrevetítették volna a brókercégekkel kapcsolatos ügyeket.
Molnár Zsolt az MTI-nek azt is elmondta, hogy a bizottság következő ülésére Rogán Antalt, a Fidesz frakcióvezetőjét hívta meg a kémügybe keveredett jobbikos EP-képviselő, Kovács Béla és a Jobbik finanszírozásának összekapcsolódásáról a közelmúltban tett nyilatkozata miatt.
Az mno.hu tudósítása szerint március 14-én a Fidelitas tisztújító kongresszusán Rogán Antal azt mondta: szerinte semmi nem fejezi ki jobban a tőlük jobbra lévő politikai közösségnek, a Jobbiknak a szerepét és súlyát, mint az az Európai Parlamentben zajló eljárás, amelyben Kovács Béla képviselőnek a mentelmi jogát gyakorlatilag kémkedés miatt készülnek felfüggeszteni. “Sokan ezt úgy fordítják le, hogy a Jobbikból beszervezett egy külföldi nagyhatalom egy képviselőt” – emelte ki Rogán Antal, de megjegyezte: szerinte a helyzet ennél súlyosabb. “Nem a Jobbikból szerveztek be valakit, hanem a beszervezett szervezte és finanszírozta a Jobbikot” – fogalmazott Rogán Antal.
Molnár Zsolt az MTI-nek azt mondta: véleménye szerint Rogán Antal súlyos állításokat fogalmazott meg, amikor egy parlamenti párt finanszírozását egy idegen ország érdekérvényesítésével, beszervezéssel gyanúba kevert politikussal hozta összefüggésbe. A szocialista politikus ezért a testület következő ülésére meghívta Rogán Antalt, hogy a nemzetbiztonsági bizottságot is tájékoztassa, milyen információkra alapozta kijelentéseit.
Ezek mellett az Információs Hivatal, valamint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az Iszlám Államról, az iraki helyzetről is adott egy tájékoztatást – mondta Molnár Zsolt, aki szerint ezek után sem oldódtak fel a magyar katonai szerepvállalás és az azzal járó biztonsági kockázat növekedésével járó dilemmák.
Ukrajna kapcsán pedig kiderült, hogy a minszki béke “csak körülbelül” van betartva. Az ukrán helyzetet értékelve mind az IH, mind Lázár János azt mondta: elhúzódó katonai és gazdasági válság várható – mondta el Molnár Zsolt az MTI-nek.(MTI)

Scroll To Top