A Raiffeisen mintegy 115 milliárd forint veszteséggel zárta a tavalyi évet - Gazdasagportal.hu

A Raiffeisen mintegy 115 milliárd forint veszteséggel zárta a tavalyi évet

A Raiffeisen Bank 114,7 milliárd forint adózás utáni veszteséggel zárt tavaly, 2013-ban 31,2 milliárd forint volt a bank hasonlóan számított vesztesége.

Heinz Wiedner, a bank vezérigazgatója Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a hitelintézet Magyarországon marad, és ő arról sem hallott, hogy ” a magyar kormány tárgyalt volna a magyarországi leánybank megvételéről “.
A pénzintézet tavalyi teljesítményére a rendkívüli tételek (a bankadó és az elszámolás) jelentősen hatottak, ugyanakkor a működési bevételek is 14 százalékkal, 74,2 milliárd forintra csökkentek.
A nettó kamatbevételek 18 százalékos csökkenését főleg a mérséklődő kamatoknak tulajdonította a vezérigazgató, és hozzátette, hogy a fair bankokról szóló törvény bevezetésére való felkészülés is csökkentette a kamateredményt.
A Raiffeisen nettó díj- és jutalékbevételei csak 1 százalékkal csökkentek. A bank tavaly 39,3 milliárd forintos céltartalékot képzett, szemben a 2013. évi 41,8 milliárd forinttal, amelyet még mindig jelentősnek nevezett a vezérigazgató.
A banknál a nem teljesítő hitelek aránya az előző évi 29 százalékról 27 százalékra csökkent. A hitelintézetnél a hitel/betét arány 73 százalékos volt az elmúlt évben, ami jelzi, hogy a bank kellően likvid – emelte ki Heinz Wiedner.
A Raiffeisen Bank tőkemegfelelési mutatója tavaly év végén 19,32 százalékos volt, ez Heinz Wiedner szerint jól mutatja elkötelezettségüket a magyar bankpiac iránt.
A bank mérlegfőösszege 2139 milliárd forintra emelkedett tavaly az előző évi 1847 milliárd forintról.
“Stratégiai célunk, hogy a magyar piacon maradjunk” – hangsúlyozta a pénzintézet vezérigazgatója.
Rámutatott: tavaly stratégiai döntés született arról, hogy a bank itt marad Magyarországon. Ez a döntés még jóval a bankadó csökkentésének bejelentése előtt volt, a mostani piaci helyzet a maradás mellett szól – emelte ki Heinz Wiedner.
A Raiffeisen Bank a vállalati hitelek terén 11,2 százalékról 11,7 százalékra növelte a piaci hányadát, és 10,1 százalékról 12,3 százalékra emelte a részarányát a vállalati betétek terén. A bank 10 ezer új kkv-ügyfelet szerzett, ráadásul a múlt év során 42 százalékról 12 százalékra csökkent az üzletágon belül a nem teljesítő hitelek részaránya.
A lakossági területen a hitelek terén 0,1 százalékkal, 6,3 százalékra csökkent a Raiffeisen Bank piaci részesedése, míg a lakossági betétek terén 4,8 százalékról 5 százalékra nőtt a piaci részesedés.
Elmondta: a banknál az elszámolás 168 ezer devizahitel-szerződést, a forintosítás közel 30 ezer hitelszerződést érint. Tavaly az elszámolásra 251 millió euró céltartalékot képzett a bank. A forintosítás márciusban megtörtént, eddig 4 ezer ügyféllel már elszámoltak.
Az elszámolás után az ügyfelek a korábbinál alacsonyabb, sokszor az aktuális piaci szintnél is kisebb kamatról kapnak ajánlatot a Raiffeisentől, így nem lesz akadálya annak, hogy továbbra is a banknál maradjanak. A Raiffeisen ugyanakkor nem akar beszállni abba a fenntarthatatlan ajánlati harcba, amely egy-két versenytársat jellemez az új ügyfelek szerzése kapcsán a hitelkiváltás idején – mondta a vezérigazgató.
Heinz Wiedner kiemelte: a bank továbbra is valamennyi ügyfélszegmensben bővülni akar, és 2016-ban már nyereséges lesz a magyarországi Raiffeisen.(MTI)

Scroll To Top