Jelképes kórházi hozzájárulás bevezetéséről döntött a román kormány

A román kormány elfogadta a 2013-2014-es egészségügyi keretszerződésre vonatkozó kormányhatározatot, amely jelképes hozzájárulás fizetésére kötelezi a romániai kórházak pácienseit – jelentette be csütörtökön Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter.

A hozzájárulás mértékét maguk a kórházak állapítják meg, de az összeg nem lehet nagyobb 10 lejnél (670 forint), és azt a kezelés időtartamától függetlenül egyetlen alkalommal, a kórházból való távozáskor kell megfizetni – magyarázta Nicolaescu.
Hozzátette: továbbra is ingyenes marad a kórházi ellátás a kiskorúak, a várandósok, az országos programokban részt vevő krónikus betegek (AIDS, TBC, rák, cukorbetegség), az átlagosnál kisebb nyugdíjjal rendelkező idősek számára, és sürgősségi beutalás esetén sem kell hozzájárulást fizetniük a közegészségügyi ellátásra jogosult személyeknek.
A tárcavezető kifejtette: a román egészségügy egyik gondja az, hogy a páciensek olyan panaszokkal is a kórházakhoz fordulnak, amelyeket a háziorvos vagy a szakorvos kezelni tudna.
A keretszerződést az egészségügyi szolgáltatók (köztük a kórházak és háziorvosok) kötik meg évente az országos egészségbiztosítási pénztárral és a szaktárcával, ebben határozzák meg az ingyenes szolgáltatások alapcsomagját. Az új keretszerződés – a kórházi hozzájárulással együtt – április elsején lép hatályba.
A román kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) állapodott meg a kórházi hozzájárulás bevezetéséről januárban: a vállalás a bukaresti kabinetnek az IMF-hez küldendő szándéklevelébe is bekerül. A hozzájárulás egyik célja az, hogy visszaszorítsa az indokolatlan kórházi beutalások számát és az alapellátás felé terelje a pácienseket.
„Nincsen szó vizitdíjról. Nem a háziorvosi rendelésről beszélünk és nem is a sürgősségi ellátásról, kizárólag a kórházi beutalásról: pontosabban a kórház elhagyásakor kell majd a pácienseknek egy jelképes, tíz lejnél (650 forintnál) nem nagyobb összegű hozzájárulást fizetniük” – magyarázta januárban, az IMF-fel folytatott egyeztetés után Victor Ponta kormányfő.(MTI)

Scroll To Top