A harmadik negyedévben csökkent az Oracle forgalma

Üzleti éve harmadik negyedévében csökkent kissé az Oracle szoftverfejlesztő vállalat értékesítési árbevétele, üzleti eredménye szerény mértékben javult, nyeresége nem változott, egy részvényre jutó nyeresége viszont emelkedett – tette közzé az Oracle Corporation saját honlapján.

Május 31-ig tartó pénzügyi évének februárban zárt harmadik negyedévében az Oracle, a világ harmadik legnagyobb szoftvercége 9,0 milliárd dollár árbevételre tett szert, egy százalékkal alacsonyabbra az egy évvel korábbinál. A piac 400 millió dollárral magasabb értékesítési árbevételre számított.
Ezen belül a felhő szoftver szolgáltatások előfizetési díja 2 százalékkal 2,3 milliárd dollárra csökkent, a szoftver licencdíj és frissítési, valamint terméktámogatási díjak bevétele 7 százalékkal 4,3 milliárd dollárra emelkedett. A hardver üzletág bevétele pedig 869 millió dollárról 671 millió dollárra csökkent.
Az amerikai számviteli szabvány szerinti üzleti eredmény egy százalékkal 3,3 milliárd dollárra emelkedett a negyedévben, az üzleti eredmény bruttó haszonkulcsa pedig szintén amerikai számviteli szabvány szerint 37 százalék lett. A nettó nyereség az egy évvel korábbival megegyező 2,5 milliárd dollár lett. Az egy részvényre jutó nyereség 6 százalékkal 52 centre emelkedett.
A dollár árfolyamváltozásának kiszűrésével az egy részvényre jutó nyereség egy centtel magasabb, 53 cent lett, ami 8 százalékos növekedésnek felel meg. A felhő szoftver szolgáltatások előfizetési díja a dollár árfolyamváltozás kiszűrésével még 2 százalékkal lett volna magasabb.
„Az Oracle Cloud a létező legrobusztusabb és legteljesebb, rendelkezésre álló számítástechnikai felhő platform a világon, mind az infrastruktúra (IaaS), mind pedig a platform- (PaaS), illetve alkalmazásszintű (SaaS) szolgáltatások tekintetében” – mondta az Oracle elnöke. Mark Hurd hozzátette: a harmadik negyedévben csak SaaS-bevételük száz százalékkal emelkedett.
A folyó negyedik pénzügyi negyedévben az Oracle az új szoftverlicencek értékesítésének és az internetalapú szolgáltatások díjbevételének egy és tizenegy százalék közötti növekedését várja.
A Sun Microsystems 5,6 milliárd dolláros megvásárlása, 2010 óta a részleg értékesítési árbevétele minden negyedévben csökkent és az Oracle nem is vár fordulatot a folyamatban. A folyó pénzügyi évben a részleg forgalmának 12-22 százalékos csökkenésére számít.(MTI)

Scroll To Top