Januárban javult a befektetői hangulat az euróövezetben

Az elemzői várakozásokra rácáfolva nem romlott, hanem javult januárban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet felmérése alapján.

Az euróövezeti befektetői hangulatindex januárban 14,9 pontra emelkedett a decemberi 13,5 pontról. A szakértői várakozások átlagában romló mutató, 12 pont szerepelt januárra.
Az index összetevői közül a következő hat hónapra vonatkozó várakozások minimálisan romlottak ugyan, de az aktuális környezet megítélése lényegesen javult. A kilátások megítélésének mutatószáma 13,5 pontra mérséklődött a decemberi 13,8 pontról, az aktuális helyzet megítélésének mutatószáma viszont 13,3 pontról 16,3 pontra erősödött, először javult ez a mutató szeptember óta.

A mintegy 1600 pénzügyi elemző és intézményi befektető körében végzett felmérés alapján Patrick Hussy, a Sentix ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy “a várakozások nagyjából az előző havi szinten stabilizálódtak a kínálati szűk keresztmetszetek és a magas inflációs adatok folyamatos hatásai miatt.”(MTI)

Scroll To Top