Heti makrónaptár – Ipari, építőipari adatokat közölnek a jövő héten

Több statisztikai adat jelenik meg a következő héten, az ipari termelés és az építőipar májusi teljesítményének adatai.

Szerdán teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelés májusi, részletes adatait második becslésében. A július 7-én kiadott első becslés szerint az idén májusban az ipari termelés volumene 39,1 százalékkal meghaladta az előző év májusának alacsony bázisszintjét, amely a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedésekkel volt összefüggésben. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 40,2 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 áprilisához képest 3,4 százalékkal nőtt. A termelés szintje hasonló volt, mint a járvány előtt, 2019 májusában. A közlemény szerint a jelentős bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult.
Csütörtökön jelenik meg az építőipar májusi statisztikája. Áprilisban az építőipari termelés 7,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, és munkanaphatással kiigazítva 7,3 százalékkal kisebb volt a márciusinál. Az év első négy hónapjában 3,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Áprilisban az épületek építése 0,8 százalékkal, az egyéb építményeké 14,5 százalékkal esett vissza éves összevetésben. Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállománya 12,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magasépítési szerződések volumene 22,9 százalékkal a mélyépítési szerződéseké 6,7 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.(MTI)

Scroll To Top